Oboževan od množic

Čudeži, ki jih je naredil papež Janez Pavel II.

U.K. / Novice Svet24
3. 4. 2018, 17.30
Deli članek:

Janezu Pavlu II. so po njegovi smrti priznali dva čudeža. Naredil pa naj bi jih več, čeprav si nikoli ni pripisoval zaslug zanje.

Profimedia
Papež Janez Pavel II. je bil razglašen za svetnika leta 2011.

Janez Pavel II. je postal prvi neitalijanski papež po 455 letih in obenem prvi papež slovanskega rodu. Izvoljen je bil 16. oktobra 1978. Devetnajstega decembra 2009 ga je njegov naslednik, papež Benedikt XVI., razglasil za božjega služabnika. Janez Pavel II. je bil tudi eden najbolj priljubljenih papežev, saj se je znal približati ljudskim množicam. Zaradi dveh čudežev pa so ga razglasili tudi za svetnika. Ko je bil razglašen za blaženega, je bilo na Trgu svetega Petra več kot pol milijona ljudi.

Anevrizma

Njegov prvi priznani čudež je bilo ozdravljenje nune, ki je bolehala za parkinsonovo boleznijo. Celo zdravniki so kasneje dejali, da še niso videli česa takšnega. Janez Pavel II. pa naj bi ozdravil tudi žensko z možgansko anevrizmo. »Grozno me je bolela glava. Še nikoli se nisem počutila tako slabo in mož me je spravil v bolnišnico,« je povedala svojo zgodbo Floribeth Mora Diaz iz Kostarike. Njeno ozdravljenje je bilo prav tako označeno za papežev čudež. Ženski so takoj po prihodu v bolnišnico diagnosticirali anevrizmo. Dejali so ji, da ne morejo nič storiti, da bi ji pomagali. Njen mož je povedal, da je odšel iz bolnišnice, se usedel na pločnik in začel jokati. Takrat naj bi zaslišal glas papeža Janeza Pavla II., ki mu je dejal, naj vstane in naj se ne boji. Na dan beatifikacije (1. maja 2011) papeža Janeza Pavla II. je žena gledala prenos v živo. Naslednje jutro je na naslovnici časnika videla fotografijo papeža in slišala njegov glas. Dejal je, naj vstane in naj se ne boji. »Dvignila sem se na noge, nisem si upala povedati možu, ker bi mislil, da sem znorela,« je priznala Floribeth. Počutila se je mnogo bolje in preiskave v naslednjih dneh so pokazale, da je anevrizma popolnoma izginila. To je potrdil tudi nevrokirurg Alejandro Vargas Roman, ki je dejal, da česa takšnega še nikoli ni videl.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Floribeth Mora Diaz je imela anevrizmo zaradi katere bi umrla.

Komisija

Kasneje je tudi vatikanska komisija potrdila, da gre za čudež, ki ga drugače ni mogoče razložiti. Čudežno pa je bilo tudi ozdravljenje nune Marie Simon-Pierre, ki je bolehala za parkinsonovo bolezen. Francoska redovnica je bila že v zelo slabem stanju, ko je nenadoma ozdravela. »Zbudila sem sestro, ki je pazila name, in ji pokazala roko, ki se ni več tresla. Obe sva bili začudeni. Čutila sem, da nisem več ista. Čutila sem notranjo moč in mir. Bilo je, kot bi se ponovno rodila,« je povedala redovnica.

Tudi papež Janez Pavel II. je bolehal za isto boleznijo in redovnica je veliko molila prav k njemu. Njeno stanje se je skokovito poslabšalo, ko je leta 2005 Janez Pavel II. umrl, nekaj mesecev kasneje pa je popolnoma ozdravela. Izginili so vsi simptomi bolezni. Tudi v tem primeru so vatikanski strokovnjaki ugotovili, da je šlo za čudež.

Druga ozdravljenja

Leta 1979 je papež obiskal Irsko in po glavi pobožal deklico Mary Mulligan, ki je bolehala zaradi okvare jeter. Zdravniki so ji pripisali le nekaj mesecev življenja, a je deklica kmalu po njegovem obisku ozdravela. Istega leta je Key Kelly zbolela za rakom na dojki, ki se je razširil, in zdravniki so ji dejali, da bo živela še največ dve leti. Tistega leta se je srečala s papežem in rak je skoraj popolnoma izginil. Leta 1990 se je papež srečal s petletnim Heronom Badillom iz Mehike, ki je bolehal za levkemijo. Papež je dečka poljubil na čelo in deček je v nekaj mesecih ozdravel.