Dva svetova

FOTO: Svet presunjen nad učiteljem, ki računalništvo poučuje s kredo in tablo

S.R.
1. 3. 2018, 08.40
Posodobljeno: 1. 3. 2018, 08.42
Deli članek:

Afriški učitelj se je vpričo pomanjkanja »sodobne« tehnologije odločil za inovativen pristop učenja osnov računalništva – s kredo in tablo.

Facebook
Akoto na delu.

Našim otrokom so naprave, kot so mobilni telefoni in računalniki, položene v zibelko, a kako naj z njimi tekmujejo otroci tretjega sveta, kjer mora učitelj za pojasnjevanje osnov informacijske in komunikacijske tehnologije uporabljati kredo in tablo? Po družabnih omrežjih je namreč zaokrožila objava Owure Kwadwoja Hottisha, za izmišljenim imenom se domnevno skriva ganski učitelj Richard Appiah Akoto, ki mora za poučevanje osnov računalništva poprijeti za kredo.

»Rad imam svoje učence, zato bom storil vse, da bodo stvari, ki jih učim, razumeli,« je ob objavi zapisal na svojem facebook profilu. Iz vsesplošnega navdušenja nad podjetnim učiteljem, ki se je zagotovo napajalo tudi s tipično »zahodnjaško« posmehljivostjo, se je na koncu le izcimilo nekaj dobrega. Akoto si bržkone ni predstavljal, da bo njegova objava pritegnila pozornost velikana Microsoft, čeprav je iznajdljivi učitelj učence vendarle poučeval o osnovah njihove programske opreme Word. Pri podjetju so se namreč odzvali z obljubo, da bodo Akotu zagotovili računalniško opremo in vsem potrebnim za nadaljevanje njegovega poslanstva. Dobra reklamna poteza ameriškega giganta? Verjetno, a otrokom vsaj ene učilnice v Gani računalništva odslej ne bo treba zgolj »misliti,« temveč ga bodo spoznali tudi v praksi.

Najbrž ni treba dodati, da svetovna javnost zdaj z nestrpnostjo pričakuje Akotove prve fotografije z orodjem, ki ga naši otroci spoznajo še preden prvič brcnejo žogo.