Teorije zarote

Kaj se skriva v ozadju novih fidget spinnerjev?

uk
2. 6. 2017, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred približno letom dni so bili izjemno popularni in celo malce nevarni pokemoni, zdaj pa je svet obnorela nova igrača, ki naj bi pomagala pri stresu in celo avtizmu.

Reuters
Igrača naj bi sproščala stres in pomagala pri zbranosti.

In ne le otroke, temveč tudi odrasle. Gre za čedalje bolj popularen fidget spinner, ki je obnorel že marsikoga tudi v Sloveniji. In kot pri vsaki popularni stvari, tudi v tem primeru o igrači krožijo številne teorije zarote, a je treba dodati, da so v glavnem zelo privlečene za lase.

Nastanek

Čeprav so fidget spinnerji postali popularni šele zdaj, pa so nastali že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Izumila jih je Catherine Hettinger, ki je iskala nekaj, kar bi pomagalo otrokom sprostiti odvečno energijo. Mnenja strokovnjakov o tem, ali je Hettingerjevi to dejansko uspelo ali ne, se razlikujejo, a dejstvo je, da je igrača nenadoma postala neverjetno popularna. In določene raziskave so pokazale, da lahko sprosti določeno napetost tako pri otrocih kot odraslih in da lahko pomaga avtističnim otrokom pri osredotočenju in koncentraciji.

Profimedia
Igrača deluje tako, da jo na sredini primemo z dvema prstoma in jo nato zavrtimo v poljubno smer.

Zemljo bi vrgli iz tirov

Precej zabavnejša je teorija, da so fidget spinnerje dali v prodajo, da bi ljudje vrgli Zemljo iz tirnic. Igrača namreč deluje na magnete, in če bi dovolj velika masa ljudi zavrtela igračo istočasno, bi iztirili Zemljo. To se seveda ne more zgoditi. Še bolj nenavadna teorija je, da bi z vrtenjem teh napravic odprli prehod v novo dimenzijo, ki bi vase posrkala vse vesolje.

arhiv proizvajalca
Obstaja veliko vrst teh trenutno izjemno popularnih igrač.

Zbirateljstvo

Igrače fidget spinner morda zelo dobro predstavljajo našo potrošniško družbo in potrebo po zbiranju. Obstaja jih namreč na desetine različnih vrst in zelo hitro so postali zbirateljski predmet, zaradi katerega mnogi prečesavajo splet in iščejo redke primerke. Pravzaprav vse skupaj spominja na pred desetletji popularne igrače jojo, ki so za določen čas obsedle najstnike, a dokaj hitro izgubile popularnost.