Preklic

Ukradli strani sožalnih zapisov ob Titovi smrti

T.L./STA
2. 6. 2017, 20.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Strani iz sožalne knjige so nameravali na dražbi v Španiji prodati, vendar so dražbo zdaj preklicali.

Arhiv Svet24
Jovanka Broz in Tito.

Dražbena hiša v Španiji je danes odpovedala za soboto napovedano dražbo 12 strani iz sožalne knjige ob smrti nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita. Za odpoved so se odločili, potem ko so v beograjskem muzeju jugoslovanske zgodovine ugotovili, da so bile strani ukradene. Muzej je odpoved tudi zahteval.

Strani, na katerih so tudi podpisi in sožalni zapisi nekdanjega sovjetskega predsednika Mihaila Gorbačova, nekdanjega palestinskega voditelja Jaserja Arafata in aktualnega predsednika Zimbabveja Roberta Mugabeja, naj bi dražili v soboto v mestu Malaga na jugu Španije.

"Omenjeni zapisi, ki so po navedbah Beograda v njegovi lasti, so bili umaknjeni z dražbe," je povedal Francisco Pinero iz dražbene hiše International Autograph Auctions s sedežem v Veliki Britaniji.

Po navedbah beograjskega muzeja so bile strani del sožalne knjige ob smrti Tita, ki je Jugoslavijo vodil med letoma 1945 in 1980. Tega leta je umrl. Voditelji so se v knjigo podpisovali ob uradnih obiskih v Beogradu v letih po Titovi smrti.

Beograjski muzej je, potem ko so mediji poročali, da gre za ukradene podpise, sprožil notranjo preiskavo, ki je to tudi potrdila.