Pet lastnikov ...

FOTO: Prodaja se Titova vila, na plan so prišle vse njene skrivnosti

J.P.
16. 5. 2017, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Naslov je Peta avenija 854 v New Yorku. Vendar pa palača tako na zunaj ni videti.

Elliman.com
Zgradba na Peti aveniji 854 trenutno nudi streho nad glavo Stalnemu predstavništvu Srbije v Združenih narodih.

Cena? 50 milijonov dolarjev (45 milijonov evrov). Ogleda si jo lahko vsak.

Vpliv klasičnega obdobja

Potencialnih kupcev ne primanjkuje – ne le zaradi lokacije in notranje opreme, temveč tudi zaradi zgodovinskega pomena. Trenutno se tam nahaja Stalno predstavništvo Srbije v Združenih narodih, prej je bila v lasti Jugoslavije. 

Kar deset sob gleda na newyorški Centralni park. 

Stavba je bila zgrajena daljnega leta 1905, na njo se je podpisalo podjetje Warren & Wetmore, ki je zgradilo tudi osrednjo newyorško železniško postajo.

O zgradbi je mogoče prebrati, da odraža vpliv klasičnega obdobja Ludvika XV. Notranjost je monumentalna; marsikaj je pozlačeno, stopnišče je nalik tistemu v Versaillesu. Zanj se zdi, kot da ne sodi v New York. Stroški gradnje so znašali 60.000 današnjih dolarjev (54.000 evrov), prodana pa je bila za še danes uglednih 725.000 dolarjev (dobrih 652.000 evrov), zaradi česar se je v tistih dneh marsikomu zvrtelo v glavi.

Naprodaj je prvič po več kot 70 letih.

Gluha soba

Takrat najdražja stavba na Manhattnu pa ni imela sreče z lastniki. Ti so se pogosto menjavali, po 2. svetovni vojni pa je prišla v roke Jugoslaviji, ki jo je kupila za le 300.000 dolarjev (270.000 evrov). Takrat je tudi dobila »gluho sobo«, v kateri pogovorom ni bilo mogoče prisluškovati – vsaj v tistih časih.

Vsi potencialni kupci pa se morajo zavedati, da se bodo morali pogovarjati ne le z enim, ampak s kar petimi lastniki, državami naslednicami. Vendar pa newyorški mediji poročajo, da bi to vseeno lahko bil manjši zalogaj kot pa pogovor z večino lastnikov objektov v soseščini.