Seznam je dolg

Od doma takoj preženimo zdravju škodljive snovi

zf
5. 3. 2017, 16.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vsak dan se srečujemo s številnimi predmeti in snovmi, med katerimi so tudi taki, ki so zdravju škodljivi ali pa začnejo škodovati čez čas. Tudi številni sicer varni produkti so lahko na daljši rok nevarni.

Profimedia
S pranjem in segrevanjem se iz plastične embalaže sproščajo škodljive snovi, zato pitje vode iz starih plastenk ni dobra ideja.

Seznam škodljivih snovi, ki se nahajajo v naših domovih, je dolg. Če na hitro pomislimo na čistila za kopalnico in straniščno školjko, praške in mehčalce za pranje perila, ojačevalce arom … V nadaljevanju vam predstavljamo tiste, brez katerih se kakovost vašega življenja ne bo spremenila.

Umetna sladila

Ste tudi vi med tistimi, ki se kot zagovorniki zdravega življenja izogibajo naravnemu sladkorju in raje kupujejo umetna sladila? Prenehajte. Umetna sladila v večini primerov vsebujejo aspartam in sukralozo, sestavini, ki prelisičita telo, da začne kopičiti maščobo. Poleg tega zvišujeta tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Hrano zato raje sladkajte z manj naravnega sladkorja ali pa izberite druge naravne alternative, kot sta med, sladki koren … Umetna sladila prav tako vsebuje večina dietnih pijač, ki zmanjšujejo občutljivost na inzulin in pospešujejo pridobivanje kilogramov. Hkrati pa zvišujejo tveganje za srčno-žilne bolezni in alzheimerjevo bolezen.

Profimedia
S prepogosto uporabo povečujemo odpornost bakterij na zdravila. Sestavine lahko tudi zmotijo hormonsko ravnovesje in negativno vplivajo na razvoj ploda pri nosečnicah.

Izdelki za osebno nego

Koža je zelo prepustna in hitro absorbira številne snovi, ki so v vsakodnevni uporabi. Zato previdno pri izbiri šamponov, losjonov in krem. Če se le da, izberite čim bolj naravne izdelke. Ženske z ličili (puder, maskara, senčila) vsak dan nanašajo na kožo številne težke kovine. Ob dnevni uporabi tako v telo vsako leto vnesejo skoraj pol kilograma kemikalij.

Plastična embalaža

Plastika vsebuje številne strupene kemikalije, ki jih poznamo pod skrajšanim imenom BPA oziroma BPS, obenem pa ftalate, ki negativno vplivajo na počutje, rast, razvoj, presnovo, tkiva in reproduktivni sistem. Zato jo, če je le mogoče, zamenjajte s steklenimi produkti. Če ste navajeni na plastenke, iz katerih pijete pri vadbi, te zamenjajte s steklenicami. Zamenjajte tudi posodice za shranjevanje živil in prenašanje malice v službo, odlična alternativa so kozarci za vlaganje.