Otroci

Triletniki in njihovi nenadni izpadi

ud
4. 3. 2017, 21.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Še nekaj mesecev nazaj je bil vaš malček tako poslušen in priden, zdaj pa se nekontrolirano meče po tleh, uničuje stvari, kriči in udarja vse okoli sebe. Ne skrbite, kmalu bo minilo.

Profimedia
Obdobje izpadov bo hitro minilo.

Izpadi v tretjem letu so lahko še večji kot tisti, ki jih je malček imel, ko je bil star dve leti. Pri teh letih namreč otrok preverja meje in vrednote, se bori za svojo samostojnost in ima v glavi milijon vprašanj. Vse skupaj pa ustvari nekakšno krizo triletnika. Iz pridnega otroka se v trenutku spremeni v pravega huligana. Pri teh letih pač nastopi čas, ko morate starši malo popustiti in na otroka začeti gledati kot na človeka, ki raste.

Frustracija malčka 

Otrok pri teh letih želi nekaj narediti, vendar je težava v tem, da se njegove mentalne in motorične sposobnosti razvijajo hitreje kot govor, in ravno zaradi tega, ker je nezmožen problem povedati, pride do izpadov. Tako se ne obnaša, ker bi želel vašo pozornost. Izpad je čisto normalna reakcija otroka v trenutku, ko se nekdo vmeša v njegov tok misli, ko je želel biti neodvisen ali pa se je želel naučiti neke spretnosti.

Izbira 

Otroku zmeraj ponudite možnost izbire. Najbolje mu je dati na voljo dve ali tri možnosti, ki so tudi vam sprejemljive. To lahko naredite na primer z oblačili. Sestavite mu tri različne stile in ga vprašajte, kaj bi rad danes oblekel. Ali pa ga vprašajte, kaj bi danes jedel, testenine, krompir ali riž.

Hišna opravila 

Ne boste verjeli, ampak otroci se pri teh letih veselijo obveznosti, saj jim te dajejo občutek, da so že veliki. Naredite si tabelo in napišite, kaj mora po hiši postoriti. Naj obriše prah, zalije rože ali pa da hišnemu ljubljenčku jesti. Opravila naj bodo redna.

Pozornost 

Otroku prisluhnite, ko vam želi kaj povedati. Glejte ga v oči in ga pozorno poslušajte. Če se ne morete v trenutku pogovoriti, mu to pojasnite in se takoj po opravku posvetite njemu.