Zanimivosti

S kisom preprosto očistite trdovratne hišne nadloge

zf
4. 3. 2017, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pospravljanje in urejanje doma vam morda vzame precej časa, energije in običajno zahteva različna sredstva za čiščenje. Pripravili smo nekaj nasvetov, s katerimi boste prihranili čas in tudi denar.

profimedia

Ne potrebujete dragih izdelkov za odstranjevanje vodnega kamna, dovolj bo, če boste uporabili alkoholni kis.

Vlijte dva decilitra kisa v predalček, kamor načeloma nasujete pralni prašek za perilo, in stroj nastavite na daljši program pranja. Po končanem pranju bo vaš pralni stroj spet kot nov.

Čiščenje preproge

Naredite pasto iz dveh žlic kisa in četrtine skodelice sode bikarbone. Zdrgnite po preprogi in počakajte, da se posuši. Nato vse posesajte. Če je madež še viden, postopek ponovite. 

Odstranjevanje dlak z oblačil

Imate hišnega ljubljenčka, ki pušča dlako? Ta se znajde povsod, še v pralnem stroju se je ne morete rešiti. Zaradi dlak imate pogosto tudi težave z zamašenim filtrom. Vam je tega dovolj? V pralni stroj skupaj s pralnim praškom dodajte deciliter alkoholnega kisa. Dlaka se bo preprosto »odlepila« od vaših oblačil, prav tako pa bo filter v vašem pralnem stroju ostal dlje čist.

Čiščenje kopalne kadi

Poiščite plastenko s pršilko, ki je več ne uporabljate. Vanjo nalijte polovico detergenta za ročno pranje posode in polovico alkoholnega kisa, ki ga prej malo pogrejete. Ne stresajte, temveč le nežno premešajte. Popršite po kadi in pustite delovati vsaj pol ure. Nato izperite in obrišite. Čiščenje kadi in odstranjevanje vodnega kamna bo veliko lažje.

Čiščenje pipe

Še prehitro postanejo grde in bele od klonirane vode. Očistite jih z mešanico kisa in soli – vsakega nanesite po eno žličko ter pustite delovati pet minut. Nato zdrgnite z bombažno krpo.

Čiščenje okenskih profilov

Da bi preprečili zamudno in težavno čiščenje, potresite sodo bikarbono po celotni notranji strani okna ter nato čeznjo popršite malce kisa. Penečo mešanico pustite, da deluje dobrih deset minut. V tem času bo odstranila vso nadležno umazanijo v profilih, vaša edina naloga je, da mešanico obrišete s suho krpo. Uporabite lahko mokro-suhi sesalnik in ostanke posesate.

Odstranjevanje madežev na oblačilih

Če imate majhne otroke, so madeži na oblačilih vsakodnevni pojav, vaša naloga pa je vsakodnevni boj proti njim. Preprosto jih boste odstranili, če boste pralnemu prašku dodali alkoholni kis. Razmerje naj bo tretjina kisa in dve tretjini pralnega praška. Mešanico lahko uporabite tudi pri pisanem perilu, saj ne bo škodovala barv.

Čiščenje mačjega stranišča

Ko ste očistili mačje stranišče, ga do višine enega centimetra napolnite z belim kisom. Tako naj stoji 20 minut in neprijetnih vonjav ne bo več.