Dravograd

Ministrstvo ponuja v najem prazni stanovanji

G.G./STA
4. 3. 2017, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Potem ko je sredi januarja del svetnikov Občine Dravograd dosegel sklic izredne seje občinskega sveta zaradi informacij, da naj bi država v dve svoji stanovanji v Dravogradu nameravala namestiti osebe z mednarodno zaščito, ministrstvo za javno upravo zdaj ti dve stanovanji ponuja interesentom v najem.

STA
Stanovanji sta na razpolago v Dravogradu.

Na januarski izredni seji občinskega sveta v Dravogradu je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic svetnikom predstavil informacije in ukrepe, povezane z reševanjem problematike migrantov in prosilcev za mednarodno zaščito. Pri tem je povedal, da sta dve stanovanji v Dravogradu, ki sta v lasti države, na seznamu možnih zmogljivosti za nastanitev oseb za mednarodno zaščito, a trenutno nista v načrtu za selitev.

Svetniki so sicer na seji zahtevali boljšo obveščenost o načrtih države glede morebitne nastanitve oseb z mednarodno zaščito v lokalnem okolju, predstavniki občine pa so izpostavili, da bi stanovanji zaradi pomanjkanja praznih stanovanj v občini potrebovale tudi družine v občini. Zato je nato občina poslala vlogo za najem stanovanj ministrstvu za javno upravo, ki upravlja z omenjenima državnima stanovanjema v Dravogradu.

V odgovoru je ministrstvo za javno upravo občino obvestilo, da sta stanovanji uvrščeni v potencialni nabor stanovanj za namestitev oseb z mednarodno zaščito, pri čemer "trenutno ni izgledov, da bosta stanovanji uporabljeni za ta namen".

Ob tem je ministrstvo še pojasnilo, da občini omenjenih dveh stanovanj ne more oddati v najem, lahko pa jih neposredno odda posameznikom, ki bodo izkazali interes in zagotovili potrebna potrdila. Najemna pogodba se v teh primerih sklene za tržno najemnino, najdlje za obdobje enega leta z možnostjo podaljšanja, je v odgovoru, ki je objavljen na spletnih straneh dravograjske občine, zapisalo ministrstvo.

Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da so v začetku tedna prejeli klic zainteresirane osebe, ki so ji trisobno stanovanje ponudili s profitno mesečno najemnino 185 evrov za dobo enega leta. O najemu bo odločala stanovanjska komisija predvidoma v prihodnjem tednu, so pojasnili na ministrstvu.