Jubilej

Predsednik Borut je z ženskami mesil kruh

Lidija Markelj
3. 3. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z nastankom Občine Šmarješke Toplice je zaživela društvena dejavnost in leta 2007 so se žene in dekleta v Beli Cerkvi in okolici povezala v društvo. Z njimi je mesil tudi Pahor.

L. M.
Pahor je na proslavo prišel elegantno oblečen, a so ga članice društva takoj poklicale v kuhinjo Hiše žive dediščine, kjer je moral mesiti kruh.

Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev je konec tedna v Hiši žive dediščine (HŽD), kjer imajo svoje prostore, praznovalo deset let delovanja. V tem času je članstvo z 20 naraslo na več kot 80, v društvu je tudi nekaj moških.
Nastalo je sprva zaradi druženja, pa tudi zaradi ohranjanja kulinarične in kulturne dediščine na vasi, ki je v tem okolju zelo bogata. Društvo organizira številne dogodke, tečaje, delavnice, pohode in predstavitve ter skrbi za promocijo kraja. Glavni dogodek je državno ocenjevanje kruha iz različnih vrst žit, ki je postalo tradicionalno in bo aprila letos že sedmo po vrsti.

L. M.
Članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev s predsednikom države Borutom Pahorjem.

Delujejo v HŽD

Kot je povedala predsednica društva Nežka Dulc, so hvaležne Občini Šmarješke Toplice, da je na mestu stare osnovne šole uredila Hišo žive dediščine, kjer pripravljajo kuharske delavnice in peko kruha (tudi v krušni peči), največkrat pa pečejo znamenito vinjevrško pogačo iz ajdove moke z orehi. »Delo se je gotovo potrojilo, saj ne mine teden, da se tu ne bi kaj dogajalo,« je povedala Dulčeva in se zahvalila tako županji Bernardki Krnc kot vsem, ki jih podpirajo. Posebne pozornosti je bila deležna prva predsednica društva Sonja Košak, ki ga je prizadevno vodila kar osem let.

L. M.
Bernardka Krnc in Nežka Dulc z županjinim priznanjem.

Pahor hlebček odnesel domov

Praznovanje je bilo še bolj slovesno, ker se ga je poleg številnih gostov udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. Ob zvokih Godbe na pihala Šmarješke Toplice so ga v Beli Cerkvi gostoljubno sprejeli z vinjevrško pogačo, nato pa se je moral najprej izkazati v kuhinji, kjer je ob pomoči izkušene pekovke kruha Anke Kopina zamesil svoj hlebček iz bele moke, ki je med prireditvijo lepo vzhajal, še sveže pečenega pa ga je v peharju odnesel domov v Ljubljano. Članicam društva je izročil protokolarno darilo in ob tem izrazil zadovoljstvo, da ohranjajo našo tradicijo, »ki ni nemoderna in nas določa kot narod«.