Kruta usoda

Roman dobil službo in izgubil hišo

Gabrijel Toplak
3. 3. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Roman Adler začasno živi pri prijateljih v Gačniku, ki imajo živali, tudi konje, da se po besedah bratranca kljub žalosti vsaj malo pomiri in pozabi na grenko izkušnjo.

Matej Koren
»Bratranec je samotar, a je dober človek,« pravi Matej Koren o Romanu.

Ognjene zublje, ki so pred dnevi popolnoma uničili starejšo leseno hiško na naslovu Sladki Vrhi 47, so šentiljska gasilska društva sicer pogasila, a 33-letnemu lastniku Romanu Adlerju so povsem spremenili življenje.

Društvo Križemrok

Prispevke za Romana zbirajo na TRR: IBAN SI56 6100 0000 8119 441 (Delavska hranilnica, d. d., Ljubljana), koda: CHAR, sklic: SI00, namen: POŽAR.

Kot je za Svet24 povedal njegov bratranec Matej Koren, si Roman še ni opomogel, a so mu stanovanje začasno uredili pri prijateljih v naselju Gačnik pri Pesnici. »Je precej zagret ljubitelj živali, še posebej konj, ki jih imajo na tej kmetiji. Pri mami bi bilo drugače, saj jih tam ne bi imel. Ko ga te dni obiščemo, opažamo, da je v družbi konj vsaj malo pomirjen. Sicer nenehno joče, še posebej ko pomisli na svojo hiško,« je poudaril Koren. Na dom in svoja dva psa ter muco je bil zelo navezan, zato je ob požaru želel ponje v gorečo hišo in jih rešiti, vendar so mu to pravočasno preprečili gasilci in policija. »Reševanje bi se lahko tudi zanj končalo tragično, saj so psa Yuki in Tiger ter mačka Dolly zgoreli,« je pojasnil bratranec.

Težko otroštvo

Starejšo hiško si je Adler obnovil sam, s svojim znanjem in delom. »Bil je izučen lesarski tehnik, ki ni dobil redne zaposlitve. Pred kakšnim mesecem dni nam je sorodnikom uspelo, da smo mu jo našli. In zdaj, ko se mu je življenje kolikor toliko uredilo, zaposlen je slab mesec dni, ga prizadel požar. Spet ne dela in je v bolniškem staležu. Zdravniki so mu predpisali pomirjevala,« je dejal Koren in dodal, da je Romana v življenju doletelo že marsikaj slabega. Imel je precej težko otroštvo, mama ga je velikokrat puščala samega. »V življenju so mu ostale samo živali, do katerih goji brezmejno ljubezen. Velja za samotarja, a je dober človek. Najraje je bil na svoji parceli, ki jo je s hišo vred kupil za 8000 evrov. To je bila povsem realna cena, saj je bil objekt v zelo slabem stanju. Denar je dobival od ljudi, ki jim je denimo kosil travo, drugi so mu plačali tako, da so mu dali les in podobno. S prisluženim si je počasi začel urejati dom, da je bil varen za bivanje,« je opisal Koren. Hiša je bila že v osnovi zelo zapuščena in vsa iz lesa (tudi streha in večina notranjih prostorov), zato so jo ognjeni zublji povsem uničili. Ostalo je le nekaj zidov. »Ta konec tedna pripravljamo sorodniki in prijatelji delovno akcijo. Najprej bomo očistili okolico,« je načrte sanacije razkril sogovornik in dodal, da se je za informacije mogoče obrniti nanj prek družbenega omrežja Facebook. »Če sem iskren, bi v teh trenutkih potrebovali čim več gradbenega materiala, da bi mu lahko spet postavili hišo,« je sklenil.

Z minimalno plačo

Poleg Rdečega križa Maribor (TRR: SI56 0451 5000 0397 432, Nova KBM, sklic: 50756, namen: obnova hiše Adler) se je zbiranja pomoči lotila humanitarka Katarina Goričan Pokrivač. O razsežnosti tragedije zgovorno priča njen zapis na facebooku: »Medtem ko je bil v službi, mu je hiša pogorela. Je zelo skromen človek, ki je vsakomur pomagal, povedo ljudje. V hiši si je vse sam naredil, obnovil. Ima sicer službo, a prejema minimalno plačo, zato si bo zelo težko sam pomagal v tej nenadni situaciji. Prosim vas, priskočimo mu na pomoč in mu izkažimo solidarnost, sočutje ter oporo v tem težkem trenutku.«