Facebook pamet

S telefonom nad policiste: vse napake amaterske pravnice

žk
3. 3. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Povzeli smo komunikacijo med policistom in občanko Petro. Zaradi zadržanosti policista bi človek lahko dobil občutek, da je res kršil pravila. A zavoljo resnice poglejmo, kaj pravi zakonodaja.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Ozadje zgodbe. Petro so ustavili policisti in ji izrekli globo zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Prekršek je zaznal policist, ki je sedel v civilnem avtomobilu, parkiranem na parkirišču trgovine. Jezna zaradi kazni in oborožena s telefonom se je Petra odpravila na parkirišče in zaparkirala policijsko vozilo. Pristopila je k policistu in mu zastavila težko vprašanje: »Po katerem členu zakona o nalogah in pooblastilih policije ste prekrškovni organ?« Čeprav je videti, da Petra natančno ve, o čem govori, ni tako. Četrti člen omenjenega zakona sicer policistom daje pooblastila za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje prekrškov. A odgovor na njeno vprašanje je 45. člen zakona o prekrških, ki pravi: »Prekrškovni organi so upravni in drugi državni organi in nosilci javnih pooblastil, ki izvajajo nadzorstvo nad izvrševanjem zakonov in uredb, s katerimi so določeni prekrški ...« Kamor brez nadaljnjega sodi tudi policija.

Sklicevanje na ustavo

Drugi kamen spotike se pojavi, ko se policist in Petra sporečeta, kdo se lahko nahaja na parkirišču trgovine in kdo ne. Petra ob tem začne citirati kar 36. člen ustave, ki sicer govori o nedotakljivosti stanovanja. Del, ki ga poskuša citirati, pravi: »Pod pogoji, ki jih določa zakon, sme uradna oseba brez odločbe sodišča vstopiti v tuje stanovanje ali v tuje prostore in izjemoma brez navzočnosti prič opraviti preiskavo, če je to neogibno potrebno, da lahko neposredno prime storilca kaznivega dejanja ali da se zavarujejo ljudje in premoženje.« Zakaj se ji je zdelo potrebno citirati ta del ustave, bi težko razložili.

Preteklost Petre V.: 

Uporabnica facebooka Petra V. se je leta 2012 znašla na sodišču, saj je z avtomobilom zasledovala sodnico Marjeto Vezonik, ki je pred tem v pripor poslala njenega zunajzakonskega partnerja. Vrhovni sodniki so lani poleti Petro V., ki je bila zaradi maščevanja uradni osebi obsojena na leto zapora, oprostili.

Kdo lahko napačno parkira?

Tretji kamen spotike je položaj policijskega vozila. Petra namreč meni, da je napačno parkirano. A tudi v tem primeru ima prav policist. Pravna ureditev je namreč sledeča: policisti morajo za nadzor prometa izbirati mesta, ki ne predstavljajo nevarnosti zanje in za druge udeležence v cestnem prometu. Policisti praviloma izbirajo mesta, ki so na javnih površinah, se pa seveda lahko zgodi, da so posamezna primerna mesta tudi na zasebnem zemljišču, in v takšnem primeru policisti uporabljajo takšna mesta, razen če lastniki zemljišč izrazijo zahtevo, da ne želijo, da policisti tam izvajajo meritve.

Epilog                                     

Iz PU Celje so javili, da je Petra po končanem pogovoru s policistom odšla v trgovino, nato pa se je z vozilom odpeljala in pri tem s telefonom snemala policiste. »Zaradi kršitve, ki so jo osebno zaznali policisti na parkirišču, so ji po pošti poslali plačilni nalog zaradi nepravilnega parkiranja in uporabe mobilnega telefona med vožnjo,« so še javili iz PU Celje.

Uporabnica facebooka Petra V., ki je objavila video, ima med podatki navedeno tudi, da je študirala na Evropski pravni fakulteti, ki ima sedež v Novi Gorici. 

Dogajanje na parkirišču

Objavljamo delni prepis pogovora med policistom in občanko Petro, ki ga je ta posnela s svojim telefonom in objavila na facebooku, kjer si ga je ogledalo več kot 300 tisoč ljudi.

Petra: »S tabo se pogovarjam, ker si uradna oseba. Ne moreš se tako obnašat do državljanov Republike Slovenije. Uradna oseba si. Jaz sem prišla do tebe, da te vprašam uradno vprašanje: Na podlagi katerega člena zakona o nalogah in pooblastilih policije ste vi prekrškovni organ?«

Policist: »Na podlagi zakona o pravilih cestnega prometa opravljamo kontrolo in nadzor prometa.«

Petra: »Po katerem členu zakona o nalogah in pooblastilih policije ste prekrškovni organ? Če mi lahko odgovorite.«

Policist: »Zakaj bi vam moral pa to povedat?«

Petra: »Zato, ker ste uradna oseba in ste mi dolžni dati odgovor.«

Policist: »Dolžan sem vam dati podatke, s katere postaje sem in kaj delam.«

Nato je sledil spor okoli tega, kje se lahko kdo izmed njiju nahaja.

Petra: »Jaz sem na zasebnem zemljišču.«

Policist: »Ne, niste.«

Petra: »Na čigavem pa sem? To ni javni prostor. To je zasebno zemljišče, v lasti trgovine. Na tabli je napisano, da je rezervirano za stranke trgovine. In vi tu ne bi smeli parkirati.«

Policist: »Res? S čim je pa prepovedano?«

Petra: »36. člen ustave pravi: Vse uradne osebe ...«

Policist: »Prosil bi vas, če umaknete avto.«

Petra: »Moj avto je na parkirišču. Poglejte, kako imate vi postavljen avto. Kdo zdaj krši prometne predpise? Jaz ali vi?«

Policist: »Izdali vam bomo plačilni nalog.«

Petra: »Jaz imam pravilno parkiran avto, vi narobe, pa boste meni izdali plačilni nalog?«

Policist: »Razložil sem vam, da opravljamo kontrolo cestnega prometa.«

Petra: »Da lahko kršite cestnoprometne predpise, zato da lahko delate?«

Policist: »Ja, tudi to nam omogoča zakon.«

Petra: »Zato si pa nismo enaki pred zakonom.«

Policist: »Ne, nismo.«

Petra: »Hvala lepa za odgovor. Smo državljani to že ugotovili, da nismo enaki pred zakonom.«