Intervencija na Kaninu

Plaz nad smučarja: imel je veliko srečo

pk
3. 3. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ko so moškega potegnili izpod snega, so z olajšanjem ugotovili, da je le lažje poškodovan.

CNSAS
Slovenski smučar jo je na srečo odnesel le z zlomom noge.

Na italijanski strani Kanina, nad Klužami, se je v sredo dopoldne utrgal snežni plaz in zasul slovenskega smučarja. Civilna zaščita Furlanije - Julijske krajine, ki je sodelovala v intervenciji, je sporočila, da so bili na prizorišču reševalci finančne straže, zdravstveno osebje in tudi helikopter.

Kot so sporočile italijanske oblasti, naj bi bil Slovenec v redu, odnesel jo je z lažjimi poškodbami; menda naj bi si zlomil nogo. S helikopterjem so ga prepeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico. Po poročanju nekaterih medijev naše zahodne sosede naj bi bil z njim na smučanju še nekdo, a ga plaz ni zajel.

Žrtev plazu

Spomnimo, da je na istem območju do plazu prišlo že pred slabim mesecem. Ta se je končal precej bolj tragično. Snežna gmota je pod seboj pokosila dva smučarja od sedmih, vsi so bili Italijani. Eden, 42-letnik, je bil lažje poškodovan, drugi, 41-letni Michael Fedele, pa je bil, ker ga je ukleščilo pod belo gmoto, tako hudo podhlajen, da so izostali življenjski znaki in so ga morali oživljati. Bil je v smrtni nevarnosti.

Fedele, živeč v Tolmeču, mestu in občini v severozahodni italijanski regiji Furlaniji - Julijski krajini, blizu Vidma, je v bolnišnici dva dni po plazu preminil. Strastni športnik je oboževal sneg in smučanje. Le nekaj dni pred spustom, ki se je zanj končal pod plazom, je na družbenem omrežju s svojimi prijatelji delil svoje smučarske podvige in navdušenje nad belimi strminami.

Za to območje je sicer že nekaj dni razglašena velika nevarnost proženja snežnih plazov, v sredo pa so jo še povišali, na četrto stopnjo na lestvici od petih stopenj.