Inventura

Čas je, da spravite svojo kuhinjo v red

zf
5. 3. 2017, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljubitelji dobre hrane v kuhinji gotovo preživite precej časa, radi preizkušate nove sestavine, začimbe in jedi. Zaradi tega pa omarice hitro postanejo prepolne in čas je, da jih spravite v red.

Profimedia

Pregled kuharskih sestavin in kuhinjskih pripomočkov je dobro opraviti čim večkrat, vsaj dvakrat na leto, da ohranite pregled nad vsem, kar skrivajo vaše omarice. Rok trajanja živil je omejen in nekatera se precej hitro pokvarijo. Njihov smrad pa hitro privabi nezaželene goste, česar si zagotovo ne želite.

Uredite živila

V kuhinji hitro obtičijo kak koruzni ali pšenični zdrob, testenine ali riž, ki so napol uporabljeni ostali skriti nekje v zadnjem delu kuhinjske omarice. Kadar se odločite za pregled, uredite živila po roku uporabnosti, ista živila v napol odprtih vrečkah vsujte skupaj, najbolje v steklene posode, in jih dobro zatesnite, omarice pa očistite. Priporočamo vam, da za čiščenje uporabite detergent za posodo, pomešan z nekaj kisa, tako boste omarice dezinficirali in dišeče očistili.

Profimedia

Ustvarite smiseln red

Vsa živila ste končno vzeli iz omaric ter te počistili, zdaj pa jih želite pospraviti nazaj, a ne veste, kako. Najprej še enkrat natančno preverite njihov rok uporabe, nato pa jih ločite po kategorijah. Skupaj pospravite stvari, ki jih uporabljate za peko (sladkor, kakav, vaniljev sladkor, pecilni prašek …), napitke (kava, čaj, sirupi, šumeče tablete …), živila za pripravo glavnih jedi (rezanci, riž, testenine, kaše …), olja in vrste kisa ter drugo.Posebej preglejte škrobna živila, saj se tam radi zaredijo molji. Sicer pa vam bodo v veliko pomoč lovorovi listi, vonja teh molji ne marajo, zato jih nekaj postavite na različne police.

Krožniki, kozarci in druga krama

Iz kuhinjskih omaric zložite tudi krožnike, kozarce, skodelice in jedilni pribor. Preglejte kos za kosom in ga, če ga dlje časa niste uporabili, očistite. Očistite tudi omare in predale, kjer je vse to spravljeno, saj se v njih hitro nabere različna kuhinjska nesnaga. Izločite okrušene in poškodovane predmete ter naredite prostor za nove.

Sladkarije

Tudi tem namenite svoje mesto v kuhinji. Da se ne bodo valjale po predalu, si pomagajte s škatlo, in sladki priboljški vas bodo vedno počakali točno tam, kamor ste jih pospravili.

Začimbe

Za začimbe lahko uporabite stare stekleničke začimb, ki dobro tesnijo, ter jih prelepite z dekorativnimi nalepkami. Postavite jih v nižji pladenj, iz katerega bodo kukali napisi začimb.

Stročnice

V kuhinji jim namenite posebno mesto in ob njih shranite nekaj lovorovih listov; ti bodo odganjali nadležne molje, ki se radi zaredijo v škrobnih živilih.

Kosmiči

Jedi, ki jih uporabljate za zajtrk (kosmiči, kaše, med, semena), naj imajo prav tako priročno mesto v vaši kuhinji. Nič ne de, če celo na kuhinjskem pultu.