Resnični obstoj?

Samorogi nikakor niso samo mitološka bitja

sn
26. 2. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z dokazi o resničnem obstoju prelestnih, skrivnostnih in veličastnih samorogov, ki so dolgo veljali za tipično pravljična bitja, so zdaj postregli celo znanstveniki.

Profimedia
Obstaja tudi teorija, da ima vsak človek svojega samoroga, ki ga čuva kot angel varuh.

Po dolgih letih prepričanj, da samorogi niso prav nič več kot mitološka bitja, so znanstveniki našli dokaze o njihovem obstoju.

Ob predstavitvi najnovejših izsledkov pa se je izkazalo, da sploh niso bili taki, kot smo si jih predstavljali – prelepi konji s svetlečo grivo, krili in rogom.

Izsledki raziskav

Samorog velja za malce podivjano bitje s čudežnimi in čarovniškimi močmi. Nežna in mirna devica pa je edino zemeljsko bitje, ki divjega enorogega konja lahko ukroti, da ji služi.

Fosilni ostanek, natančneje lobanja, ki so jo našli v pokrajini Pavlodar v Kazahstanu, je po znanstvenem proučevanju dala jasne rezultate, da so se samorogi oziroma elasmotherium sibiricumi po našem planetu sprehajali pred 29.000 leti.

Menda so takrat te živali bolj kot na konja spominjale na nosoroga; visoki so bili okoli 1,8 metra, dolgi 4,5 metra in težki 3,5 tone.

Čeprav se je podoben opis v znanstvenih krogih že nekaj časa pojavljal, je odkritje vseeno šokiralo zaradi časovne umestitve. Doslej je nekako veljal podatek, da naj bi, če so že obstajali, izumrli pred 350.000 leti.

Napovedi podnebja

Dokazov, da bi samorogi v resnici lahko leteli, za zdaj ni. A znanstvenike muči še nekaj: kako je mogoče, da o njihovem življenju do zdaj ni bilo nobenih konkretnih dokazov?

»Najverjetneje je njihovo domovanje južno od zahodne Sibirije ostalo tako dolgo skrito, ker je področje zelo redko poseljeno in človeška noga tja stopi res izjemoma,« odgovarja znanstvenik Andrej Šanski, ki je izsledke raziskave lobanje javno predstavil.

Strokovnjaki z vsega sveta, ki se ukvarjajo z uganko samorogov, upajo, da jim bo najnovejše spoznanje pomagalo pri odkrivanju, kakšno je bilo v resnici življenje te skrivnostne živali, pa tudi, kaj je v evoluciji povzročilo njihovo izumrtje. Znanstveniki so prepričani, da bodo v primeru, da je bilo njihovo izumrtje v Kazahstanu posledica klimatskih razmer, lažje napovedali, kaj se bo s podnebjem našega planeta dogajalo v prihodnjih nekaj sto letih.