Pravila

Znate postreči vino v pravih kozarcih?

zf
14. 1. 2017, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Preverite, kako morate gostom postreči vino, vodo ali žganje. Za osnovo boste potrebovali pet tipov kozarcev, ki bodo pijači dali možnost, da pride do pravega izraza.

Profimedia
Kozarci za belo vino služijo tudi za postrežbo mešanic z belim vinom.

Kozarcev za vino in penino ne smemo držati za čašo. Primemo ga elegantno za pecelj in dno kozarca, z rokami namreč pijačo v kozarcu grejemo! 

Če smo bili še nedavno ravnodušni do tega, kako nam v gostinskih lokalih strežejo pijačo, se je v zadnjih letih z razvojem kulture pitja vina in piva izkazalo, da je vendarle treba upoštevati določene gastronomske usmeritve. Ob nakupu bodite pozorni tudi na kakovost stekla, velikost odprtine in pecelj. Preverite tudi, da na steklu in v obliki ni napak.

Kozarec za rdeče vino

Kozarca z vinom ne vrtimo brez namena, temveč zato, da vino v čim večji meri pride v stik s steklom in zrakom. Tako se aroma lahko najizraziteje razvije, vi pa lažje povonjate vino.

Ta kozarec je nekoliko večji, na dolgem peclju, z odprtim zgornjim delom. Vino je pri tej obliki kozarca široko razporejeno po površini, da okuševalca premami z aromami, tanini in minerali ter predstavi kakovost vina. Široko odprt zgornji del omogoča večji stik vina z zrakom, kar omogoča, da se vino zrači in privabi že z aromo. Vina, ki jih strežemo v teh kozarcih, morajo biti ohlajena na temperaturo med 10 in 15 stopinjami.

Kozarec za belo vino

Tudi ta kozarec je večji, na dolgem peclju, spodaj širši in pri ustju ožji. Taka oblika zadrži svežino in poudari aromo vina. V kozarcih za belo vino se postrežejo vina z visoko kislino, prav tako pa sveža in mlada vina. Primerni so tudi za postrežbo mošta in drugih mešanic vina (brizganca, bevande, hugota). Temperatura vina, postreženega v takem kozarcu, se giblje med 7 in 12 stopinjami.

Kozarec za penino

Če se želite zares izkazati, vnaprej ohladite kozarce v zamrzovalniku na temperaturo vina. Vino bo tako dlje časa primerne kvalitete in lažje pitno.

Ti kozarci kraljujejo v eleganci med vsemi ostalimi kozarci. Prav tako spadajo med visoke, pecljate kozarce, z zvonasto ali tulipanasto obliko. Primerni so za postrežbo penin in šampanjcev, oblika pa penečim vinom omogoča, da razvijejo »verižico«, ki se vije z dna proti vrhu kozarca. Bolj ko je penina bistra in manjši ko so mehurčki, ki se vijejo v verižici, tem bolj je vino peneče. Kozarci so primerni tudi za postrežbo mešanih pijač iz penečega vina, ne boste pa zgrešili, če boste uporabili kozarce za belo vino. Temperatura vin, ki jih strežemo v teh kozarcih, mora biti med 4 in 7 stopinjami.