Nočna mora

Triki, da se boste lažje zbudili spočiti in naspani

zf
14. 1. 2017, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ste tudi vi med tistimi, ki bi najraje žrtvovali del svoje plače, zato da bi lahko zjutraj spali kakšno uro več? Ste preizkusili že številne trike, pa vam zgodnja ura še vedno povzroča težave?

Profimedia
Telesa čez dan ne obremenjujte preveč s poživili, saj lahko motijo vaš ritem spanja.

Strinjali se boste, če rečemo, da ljudje, ki vstajajo zgodaj, izkoristijo več dneva. Čeprav se vam morda zdi nemogoče, ste lahko del te skupine ljudi tudi vi. Začeti je treba postopoma. Vsekakor pa ne smete goljufati in budilke prestavljati na naslednje bujenje čez 10 minut. Pomembni so odločitve in vztrajanje. Prvi trik, ki ga morate izvesti, je, da se jutri zbudite 10 minut prej kot običajno in ta ritem držite do naslednjega tedna, ko budilko ponovno zamaknete za 10 minut.

Barve: spalnico odenite v pastelne barve; strokovnjaki priporočajo modro ali zeleno. Posteljo obrnite tako, da boste videli vrata. To daje občutek varnosti, zaradi česar boste spali bolj trdno. 

Za dobro jutro kozarec vode

Na tešče telesu privoščite tri decilitre ne premrzle vode. Tako se boste hitreje predramili, telo pa lažje spravili v pogon. Vsekakor pa je pomembno, da telesu privoščite dovolj tekočine skozi ves dan. Le tako se boste dobro počutili. Nič ne bo narobe, če si boste privoščili nesladkano limonado. Največja napaka večine je, da pozabimo piti, za zajtrk pa si privoščimo še veliko skodelico kave, ki dodatno siromaši telo z vodo.

Čez dan se izogibajte poživilom

Stranišče: preden se odpravite v posteljo, pojdite na stranišče. Tako boste vso noč spali nemoteno, telo se bo hitreje in lažje umirilo, prav tako pa se bo umirila vaša prebava. 

Določena živila v telesu sprožijo procese, zaradi katerih se telo težje umiri in ki povzročajo motnje spanja. Zato se v poznih popoldanskih urah izogibajte pitju kave in črnega čaja. Prav tako omejite vnos sladkorja. Čokolado ali drugo sladko pregreho si raje privoščite v zgodnjih popoldanskih urah, večerne ure pa rezervirajte za lahko prebavljivo hrano. Pomembno je tudi, da si organizirate spalni bioritem in si določite uro za spanje. Za telo je optimalna količina spanca sedem ur.

Že zjutraj si omislite dogodivščino

Knjiga: telefon pustite v kuhinji ali dnevni sobi, nikar ga ne nosite v posteljo! Namesto brskanja po telefonu pred spanjem raje berite knjigo.

Veliko lažje se boste zbudili, če boste v trenutku, ko se zbudite, pomislili na kaj zabavnega, kar boste počeli čez dan. To vas bo veliko hitreje spravilo iz postelje in vam vlilo motivacijo za uspešen in nasmejan dan. Ni treba, da vsak dan počnete kaj razburljivega, razveselite se obiska starih staršev ali kosila s prijatelji.

Telovadba

Ko vstanete, se pretegnite in dan začnite z vadbo. Tako se boste hitreje prebudili, imeli boste več energije, čez dan pa ne boste občutili utrujenosti.