Božična zvezda

Decembrska lepotica, ki se nikakor ne sme prehladiti

pr
9. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Veliko je okrasja, ki nam lepša kratke dneve pred prazniki, a čez božično zvezdo je ni, bi lahko rekli. Vrtnarji se začnejo z njimi ukvarjati, ko je dan še dolg in dnevi topli.

Dreamstime
Zdrava in sveža božična zvezda ima lepe in še zaprte cvetove.

Ali ste vedeli? Grmičasta trajnica Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima) spada v rod mlečkov, uvrščajo pa jo med grmičaste trajnice. Njena domovina je Mehika.

Božične zvezde zacvetijo šele v kratkem dnevu, zato ga za najbolj zgodnje primerke na trgu še namerno skrajšujejo z zatemnjevanjem rastlinjakov. To je način, da se ovršni listi lončnic obarvajo rdeče, rožnato ali celo belo. To je največja dekorativna vrednost rastline. Na sredini teh obarvanih ovršnih listov imajo neznatno majhne in nevpadljive cvetove, ki pa jih je zelo dobro pogledati, saj ima zdrava in sveža rastlina lepe in še zaprte cvetove, medtem ko jih stare rastline nimajo več, ker jih rastline ob prvi neprijetnosti odvržejo. To je prvi preizkus, ko boste izbirali rastline.

Dreamstime
Septembra posodo z rastlino prestavimo v temen prostor. Prostor naj bo razmeroma topel (vsaj 20 stopinj), do novembra, ko moramo temperaturo znižati na okoli 15 stopinj Celzija.

Zaščitite jo

Nakupom se izogibajte, kadar je zunanja temperatura nizka in vam prodajalec ne nudi posebne zaščite, dodatnega ovojnega papirja za rastlino. Božične zvezde so namreč zelo občutljive na prepih ter menjavanje nizkih in visokih temperatur. Rade imajo toplo. Domov jih prinesite zavite in nekaj časa počakajte, da so zavite in se temperature počasi izmenjajo, šele nato rastline odvijte. Izogibajte se prostoru, kjer bi bile izpostavljene prepihu in nizkim temperaturam, ko zračite. En sam hladen piš in vse liste bodo odvrgle. Če se to zgodi, jo morate zavreči, saj ne bodo pognale novih listov. Res pa je, da v dobrih pogojih rastejo dolgo, celo predolgo, vse do pomladi, ko končno odvržejo ovršne liste in poženejo nove zelene poganjke.

Posebna nega

Glede zalivanja so prav tako malo posebne, saj želijo, da je substrat ves čas vlažen, a nikakor ne sme v lončku stati voda. Najboljše bo, če jih boste enkrat na teden potopili v mehko vodo (toplo deževnico). Tako bodo šli ven mehurčki z zrakom. Prostor z zrakom bo nadomestila voda, ki se bo spet umikala zraku, in tako bo rastlina dobila vse, kar potrebuje. Substrat je za čas praznikov bogat s hranili, če pa jo gojite za naslednje leto, je priporočljivo dognojevanje in celo presajanje.

Dreamstime
Decembra se bodo začeli ovršni listi barvati rdeče. Da bi bila barva bolj izrazita, naj bo v prostoru med 15 in 17 stopinjami. Zalivanje zmanjšamo, rastline pa nikoli ne smemo pršiti.