Najstarejši?

120-letni devičnik se ima za dolgoživost zahvaliti spolni vzdržnosti

J.P.
8. 12. 2016, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Menih pogreša čase, ko je bilo življenje preprostejše. Danes je vsega preveč, ljudje pa so nesrečni.

Profimedia
158 centimetrov visoki Indijec spi na preprosti podlogi, za vzglavnik ima kos lesa.

Hindujski menih Swami Sivananda se je rodil 8. avgusta leta 1896. Stalnice so v njegovem življenju tri: celibat, nič začimb in dnevna doza joge.

Profimedia

Profimedia

120-letni devičnik se je javil Guinnessovi knjigi rekordov, da bi mu tudi uradno podelili naziv najstarejšega moškega na svetu, ki zaenkrat pripada Japoncu Jiroemonu Kimuri. Ta je imel 116 let in 54 dni, ko je umrl junija 2013.

Indijske oblasti so menihovo starost potrdile s pomočjo tempeljskega registra, kar je za številne tudi mlajše Indijce edini arhiv, v katerem je zabeležen njihov rojstni datum.

Preprosto življenje

Menih iz svetega mesta Varanasi živi preprosto življenje: »Jem le prekuhano hrano brez olja ali začimb. Mleka in sadja se izogibam, saj mislim, da je to preveč prestižna hrana.« 158 centimetrov visoki Indijec spi na preprosti podlogi, za vzglavnik ima kos lesa. Starša sta mu umrla, ko je imel šest let, njegovi sorodniki pa so ga dali v varstvo guruju, ki je potoval po Indiji, preden se je ustalil v Varanasiju. Rojen v času kolonializma, ko ni bilo elektrike, avtomobilov ali telefonov, ni navdušen nad sodobno tehnologijo. »Ljudje so bili srečnejši z manj stvarmi. Danes pa so nesrečni, nezdravi in neiskreni, kar me boli,« je dejal in dodal, da si želi le, da bi vsi bili srečni, zdravi in pomirjeni.