Prva država v vesolju

Asgardija: Slovenci letijo v nebo?

Jelka Sežun/Zarja
9. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ste siti nenehnih vojn in naravnih katastrof na Zemlji? Potem ste morda zreli, da postanete državljan Asgardije, prve države v vesolju. Državljan lahko postane vsakdo (no, vsak, ki mu matična država dovoljuje dvojno državljanstvo), izpolniti je treba le prijavnico na njeni spletni strani.

Shutterstock
Asgardija, prva država v vesolju.

In če ste slutili, da nekje v zasedi ob tej dobri novici preži tudi slaba, se niste zmotili. Tule je: z Zemlje se še ne da pobegniti v Asgardijo, saj ni kolonizirala še nobene zvezde, nobenega planeta. Ampak treba je samo še čisto malo potrpežljivosti, prihodnje leto namreč nameravajo v Zemljino orbito poslati satelit, ki bo prvo asgardsko ozemlje v vesolju. Prijavite se še danes – več kot dvesto Slovencev, toliko imamo državljanov Asgardije, se menda ne more motiti?

Igor Ašurbejli, idejni oče in ustanovitelj Asgardije, je 12. oktobra imel v Parizu tiskovno konferenco o ustanovitvi prve države v vesolju. Samo 100.000 državljanov potrebujemo, je rekel optimistično, potem pa lahko vložimo uradno prijavo, da nas OZN prizna kot državo.

Dr. Igor Ašurbejli: »Zato je Asgardija nekakšna matrjoška, sestavljena iz filozofije, prava in tehnologije. Vse, kar se še skriva v njej, bomo odkrili v bližnji prihodnosti.«

Potrebno število je nabral v manj kot 48 urah. V dveh tednih se je prihodnjih vesoljcev nabralo za dobrega pol milijona (531.846), konec oktobra so registracijo začasno ustavili in trenutno se lahko prijavite (na http://asgardia.space/citizenship) samo na čakalni seznam. Na njem je skoraj 12.000 ljudi. Tistega pol milijona že nekaj tednov Asgardijcev so ljudje iz 233 dežel sveta, največ je Kitajcev, Američanov in Turkov, Slovenija pa je po udeležbi z 254 Slovenoasgardijci na 92. mestu (samo dve mesti za Bosno, ki ima štiri asgardske državljane več). Hrvatov (na ponosnem 53. mestu) je že več kot tisoč.

Skupaj je Asgardijcev več kot Islandcev. Ali Maltežanov. Ali Samoancev.

Vesoljski raj

Asgard, »vrt bogov«, je eden od devetih svetov v nordijski mitologiji, najrodovitnejši od vseh, poln zlata in dragih kamnov. Ravno pravo ime torej za plemenite cilje, kakršne si je postavila državica, ki je do zdaj ni še nihče priznal, tudi Združeni narodi ne.

Koncept ima tri dele, piše oče naroda dr. Ašurbejli, filozofskega, pravnega in znanstveno-tehnološkega. Osrednje poslanstvo Asgardije je zagotavljanje miru v vesolju in preprečevanje tega, da bi se zemeljske vojne preselile v vesolje. Cilj dežele je služiti človeštvu in slehernemu človeku ne glede na njegovo premoženje in ne glede na bogastvo države, iz katere prihaja. Asgardija si je naložila tudi nalogo, da bo ustvarila tehnološko dovršen ščit – podrobnosti še ne poznamo – ki bo varoval Zemljo. Ne, ne pred Marsovci, temveč pred sedmimi nevarnostmi, ki nanjo prežijo iz vesolja, med drugim pred sončnimi viharji, potencialno nevarnimi asteroidi in kometi, pred vesoljskimi smetmi človeške izdelave (odsluženi sateliti, deli raket, itd.), pred vesoljskim sevanjem, mikroorganizmi iz vesolja in podobnim. 

In še en pomemben cilj: ustanoviti »svobodno in demilitarizirano bazo znanstvenega znanja v vesolju.« Dostop do nje bodo imele vse države, tudi tiste v razvoju, ki ga zdaj nimajo. Od 196 nacionalnih držav na svetu jih je do zdaj samo trinajst že izstrelilo svoj satelit. Za avgust prihodnje leto ga je napovedala tudi Asgardija, ki se za zdaj financira samo z zasebnimi sredstvi donatorjev, ko bo čas zrel, pa bodo lahko z množicanjem pomagali tudi mali vlagatelji. Satelit, torej ozemlje, bo še zadnja od štirih stvari, ki so nujne za državo: prebivalci, suverenost, vlada in ozemlje. Kar pa še vedno ne pomeni, da bodo Slovenci lahko kmalu leteli v vesolje – prvi stanovalci satelita bodo najverjetneje znanstveniki. »Telesno bodo državljani nacionalne države na Zemlji, živeli bodo v različnih deželah sveta, torej bodo državljani svoje države, hkrati pa tudi državljani Asgardije,« razloži oče naroda.

In tudi na potne liste bo treba še malce počakati. Konec koncev še niti grba nimajo.

Demokratično vesolje

Dr. Igor Ašurbejli: »Ne prodajamo parcel na Mesecu ali vode na Antarktiki. Trenutno sploh ničesar ne prodajamo. Šele ko bomo idejo potrdili z dokazano izstrelitvijo opremljenega satelita, se lahko začnemo pogovarjati o proračunu Asgardije.«

Država še nima himne, zastave in državnih simbolov – in pri tem ji lahko priskočite na pomoč s svojim predlogom. Na njeni spletni strani lahko na primer oddate svoj predlog zastave ali glasujete za katerega od že podanih predlogov, lahko zložite predlog himne ali narišete državne simbole.

Asgardiji bo vladal svet dvanajstih ministrov – imena še niso izbrana, ministrstva pa so. No, vsa razen enega: poleg običajnih ministrstev za pravosodje, za finance, za znanost, šolstvo, gospodarstvo itd. je predvideno še dvanajsto, s čim naj bi se ukvarjalo, pa bodo odločili državljani (predlog v največ sto besedah lahko podajo na Facebookovi strani države). Predlagajo lahko tudi zakone, ki se jim zdijo pomembni. Za začetek bo ministre imenoval dr. Ašurbejli, a vladali bodo le do volitev, ki bodo junija prihodnje leto.

Imeli so že tudi svoj prvi (dopisni) referendum: vprašali so jih, kaj mislijo o mamilih, alkoholu in cigaretah. Asgardsko ljudstvo je na Facebooku glasovalo, da se vse legalizira. Na podoben način so izbrali tudi svoj uradni jezik, ki je po volji naroda postal angleščina.

Uradne državne religije ne bo, imajo pa že prvi praznik: 17. oktobra so jih napadli hekerji, državica se jih je menda uspešno ubranila, 17. oktober pa je bil razglašen za dan asgardske enotnosti in moči.

Ašurkdo?

V soboto, 12. novembra, ob prvi obmesečnici ustanovitve, je ustanovitelj Asgardije prvič nagovoril njene državljane.

Kaj takega si lahko izmisli samo nekdo, ki je popolnoma usekan, ste morda pomislili. Ne bi se mogli bolj motiti – Igor Raufovič Ašurbejli, letnik 1963, Azerbajdžanec iz Bakuja, je ugleden znanstvenik, obsut s priznanji, nosilec številnih uglednih funkcij. Tudi ljudje, ki ga obdajajo in podpirajo pri njegovem projektu, so renomirani znanstveniki. Leta 2010 je dr. Ašurbejli dobil rusko državno nagrado za znanost in tehnologijo, leta 2013 je na Dunaju ustanovil Mednarodni center za raziskavo vesolja (AIRC), februarja letos mu je Unesco podelil svojo medaljo za prispevek k razvoju nanotehnlogije in nanoznanosti, je tudi predsednik Unescove komisije za vesoljsko znanost.

Vsi seveda niso navdušeni nad projektom, oglasilo se je že kar nekaj dvomljivcev, ki menijo, da so Ašurbejli in tovariši zadevo zastavili preveč idealistično in malce naivno. Toda on se ne da: »Trdno verjamem, da bo takoj, ko bo ta država postala del družine OZN, državljanstvo Asgardije postalo zelo prestižna zadeva.«