Zanimivosti

Kako do daljše življenjske dobe baterije v vašem mobilniku

S.R.
28. 11. 2016, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Uporabniki sodobnih mobilnih telefonov pogosto opažajo, da ti po določenem obdobju ne delujejo več tako hitro ali učinkovito kot ob samem nakupu. Med najbolj nadležnimi težavami pa je hiter upad vzdržljivosti baterije.

Profimedia
Mnogi uporabniki se ne zavedajo, da so težave, povezane z vzdržljivostjo baterije, posledica številnih dejavnikov.

Z upoštevanjem nekaterih preprostih nasvetov lahko svoji bateriji zagotovite optimalno življenjsko dobo.

1. Celodnevno ali nenehno polnjenje baterije ji dolgoročno povzroči več škode kot koristi. Strokovnjaki svetujejo, naj se napolnjenost baterije giblje nekje med 30 in 80 odstotki, saj naj bi takrat delovala najbolje. 

2. Če telefon pustite na vročem soncu, boste opazili, da je njegovo delovanje počasnejše. Baterije so zelo občutljive na vročino ali mraz, idealna temperatura za delovanje telefona pa naj bi bila med 0 in 35 stopinjami Celzija.

3. Prenosni polnilniki so v določenih primerih seveda izjemno koristni. Vendar je priporočljivo, da jih za preprečitev pregrevanja baterije uporabljate le v nujnih primerih.

4. Vsakič, ko se telefon popolnoma izprazni, se življenjska doba baterije nekoliko zmanjša. Strokovnjaki priporočajo, da baterijo do konca izpraznite zgolj enkrat na dva meseca, da se ji omogoči ponovna kalibracija.

5. Med polnjenjem odstranite telefonski ovitek, ki je pogosto krivec za pregrevanje telefona.

6. Vedno uporabljajte polnilec, ki ste ga prejeli ob nakupu telefona, ali pa polnilec, ki je izdelan za točno določen model telefona. Na spletu so sicer na voljo cenejše različice, vendar je znano, da lahko ti baterijo tudi poškodujejo.

7. Izklopite brezžično povezavo in prenos podatkov ter ju po potrebi raje vklapljajte ročno. Več telefonskih funkcij baterijo porablja tudi, kadar sami telefona ne uporabljate. V skrajnem primeru uporabite funkcijo za letalski način, ki poleg navedenega izklopi tudi povezavo Bluetooth.

8. Izklopite posredovanje obvestil. Vsakič, ko z družbenega omrežja prejmete obvestilo, se vaš zaslon osvetli, kar posledično prazni vašo baterijo.

9. Izklopite lokacijske storitve, ki so eden največjih porabnikov energije. Večina aplikacij za svoje delovanje zahteva uporabo lokacijskih storitev, zato bodo med potovanjem vašo lokacijo nenehno posodabljale.

10. Izklopite osveževanje/posodabljanje aplikacij, kar bo znatno prispevalo k ohranjanju življenjske dobe baterije.