Poslabšanje odnosov

Komaj je umrl, pa Trump že svari

J.P./STA
28. 11. 2016, 18.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je danes, ko so se na Kubi začele žalne slovesnosti za umrlim očetom revolucije Fidelom Castrom, zagrozil, da se bodo odnosi z ZDA poslabšali, če ne bo napredka pri človekovih pravicah in odpiranju ekonomije.

Profimedia
Trump je poudaril, da je umrl surov diktator.

Fidel Castro je leta 2006 predal oblast v roke svojemu nekaj mlajšemu bratu Raulu, ki je konec leta 2014 s predsednikom ZDA Barackom Obamo začel pot v smeri normalizacije odnosov. Obama je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, za popolno normalizacijo pa je potreben ukrep kongresa. To je odprava embarga oziroma sankcij, ki so jih ZDA uvedle zaradi premika Kube v komunizem.

Raul Castro je začel uvajati nekatere reforme in malce ublažil pritisk na disidente, vendar pa analitiki ocenjujejo, da kaj več ni mogel storiti. Tudi zaradi "velikega brata" v ozadju. Smrt 90-letnega Fidela Castra, ki jo je Havana naznanila v noči na soboto, je kubanska emigrantska skupnost v Miamiju sprejela s spontanim rajanjem in proslavami.

Kuba mora ponuditi več

Obama je poslal sožalje družini, Trump pa poudaril, da je umrl surov diktator. V ponedeljek je nadaljeval s pritiskom, ki ga je napovedoval skozi kampanjo. Trump ni bil avtomatično proti izboljšanju odnosov s Kubo, vendar pa je govoril, da mora komunistična oblast na Kubi dati več koncesij glede človekovih pravic in ekonomije. To je v ponedeljek ponovil na Twitterju z grožnjo, da bo dosedanji napredek v smeri normalizacije odpravil, če Kuba ne bo ponudila več.

Legitimnost volitev

Trump je bil v nedeljo jezen na zeleno stranko, njeno voditeljico in predsedniško kandidatko Jill Stein ter demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton zaradi prizadevanj za ponovno preštevanje glasovnic v treh ključnih državah.

Skoraj 12 ur je objavljal tvite o nepoštenosti takšnega početja in vmes še vrgel senco dvoma na legitimnost volitev, na katerih je zmagal, z obtožbo, da je več milijonov ljudi volilo nezakonito.

Razočarani lojalisti

Jezen naj bi bil sedaj tudi na šefico svoje kampanje Kellyanne Conway, ki je v nedeljo na ameriških televizijah razlagala, kako so "lojalisti", torej tisti, ki so mu bili zvesti skozi kampanjo, razočarani, da razmišlja o imenovanju nekdanjega predsedniškega kandidata republikancev Mitta Romneyja za državnega sekretarja.

Na položaj računa nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, Trump pa mu presenetljivo doslej še ni poplačal zvestobe in obenem ni zavrnil Romneyja, s katerim sta se med kampanjo hudo zmerjala.