Briljantna ideja

Kje smo izgubili vse pametne tablice?

Marjan Kodelja
26. 11. 2016, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prodajalci tabličnih računalnikov se spopadajo s hudimi časi. Kupujemo jih vse manj, saj pametni telefoni večini zadoščajo. Radikalne ideje pa bi lahko negativizem preobrnile.

Profimedia
Zanimiva ideja, ki mora preboleti otroške bolezni.

Lenovova pogruntavščina Yoga Book, kot že ime pove, spominja na prenosnik, vendar ima tam, kjer bi morala biti »mehanična« tipkovnica, grafično tablico oziroma na dotik občutljivo površino.

Hvalimo

njeno majhnost, kompaktnost, kakovost izdelave in dolgo trajanje baterije. Čeprav je zaslon razločljivosti HD, je to dovolj za takšno velikost, dokaj pravilno pa so na njem prikazane tudi barve.

Ta je lahko na dotik prsta občutljiva tipkovnica, kadar v tej funkciji sijalke osvetlijo že narisana področja tipk ali področje, po katerem rišemo s peresom, narisano pa se pojavi na zaslonu. Takšna zadeva deluje zgolj z dodanim pisalom, v katerega lahko vstavimo vložek s črnilom. Odlična ideja. Če damo na površino blok z listi papirja in pišemo ali rišemo po njih, imamo zapiske hrkati na papirju in digitalizirane na zaslonu. Kar bodo verjetno znali ceniti študenti, pa tudi zaposleni, ki večino delovnega časa preživijo na sestankih.

Prepad med teorijo in prakso!

Naš preizkus je pokazal, da vse le ni tako, kot je zapisano na papirju. »Narisana« tipkovnica kljub tresenju tipke ob dotiku ne ponudi dovolj fizičnega občutka, da smo tipko zares pritisnili. Zahteva tudi precej časa za privajanje, kar bo nekatere odvrnilo od dela z njo, in je podobno tipkanju po zaslonski tipkovnici. Sicer se tipkovnico da uporabljati, vendar pozabite na hitro ali celo na slepo tipkanje.

Grajamo

Potencial, da jo uporabimo namesto prenosnika, je, vendar so njene procesorske zmogljivosti za kaj takšnega premajhne. Procesor Atom se tudi slabše obnese na različici s sistemom Android. 

Peroima seveda svoje težave

Ni mogoče uporabiti kateregakoli, mora biti originalen, menda pa to velja tudi za vložke. Čisto svoja zgodba pa je njihova menjava. Postopek je sicer preprost. Na zgornji strani površine pokrovčka je luknjica, v katero vtaknemo konico pisala, ki ga malo nagnemo in vložek potegnemo ven. Toda malce večja sila, kar se je zgodilo nam, pa že odleti plastična konica vložka za pisanje po zaslonu oziroma na dotik občutljivi površini.

Kam pes taco moli?

Zanimiva ideja kaže na prihodnost tabličnih računalnikov. Ko bodo postali ena naprava, s katero bomo lahko počeli vse, medtem pa bo na prvem mestu tudi kreiranje vsebin, ne le njihovo »konzumiranje«, takrat bomo začeli o tablicah spet resneje razmišljati.