Zanimivosti

Prodaja tablic še naprej upada

STA
2. 5. 2015, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prodaja tabličnih računalnikov je tudi v prvem četrtletju letos zabeležila padec. Po vsem svetu so prodali 47,1 milijona tablic in hibridnih prenosnikov, katerih zaslon predstavlja snemljiva tablica, kar je skoraj šest odstotkov manj kot pred letom dni, kažejo podatki mednarodne analitske hiše IDC.

Reuters

"Čeprav je trg tablic v upadanju, so hibridne naprave vsekakor svetla točka," je povedal analitik družbe IDC Jitesh Ubrani in dodal, da so v tem segmentu zlasti uspešni Asus, Acer in E-FUN v nižjem ter Microsoft v višjem cenovnem razredu.

Vodilni, 26,8-odstotni tržni delež je ohranil ameriški Apple s svojimi tablicami Ipad. Dobavil je 12,6 milijona tablic, kar pa je občutno manj od 16,4 milijona prodanih tablic v enakem obdobju leto prej. Po navedbah analitikov IDC prodaja ipadov upada, ker se potrošniki raje odločajo za pametne mobilnike in prenosne računalnike.

Sledi južnokorejski Samsung z devetimi milijoni dobavljenih tablic in 19,1-odstotnim deležem na globalnem trgu. Za njim so se v prvem trimesečju zvrstili še Lenovo (5,3-odstoten delež), Asus (3,8-odstoten delež) in LG Electronics (3,1-odstoten delež), ki je zabeležil tudi največji skok navzgor.