Zanimivosti

Poceni igričarska konzola

Jaka Mele / Moj mikro
1. 5. 2015, 22.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Dnevnosobni medijski sukalniki z omrežno funkcijo so v zadnjih petih letih zelo napredovali. Najprej so postajali vse hitrejši, da so lahko obvladali HD in zdaj še 4K video, njihove omrežne funkcije so bile z vgradnjo torrent odjemalcev vse popolnejše, letos pa vse kaže, da se je začel še prehod na novo generacijo vmesnika in spodaj ležečega operacijskega sistema. In s prehodom na sistem Android postajajo NMT-ji tudi poceni igričarske konzole.

ZA: Novi Open Hour Chameleon je s podporo vsem zgoraj omenjenim funkcijam in še z mnogimi drugimi znanilec novih časov. Njegov proizvajalec je podjetje Cloud Media, ki je med drugim tudi lastnik blagovne znamke Popcorn Hour, ki ga poznamo po najboljših omrežnih predvajalnikih NMT. Nazadnje smo si ogledali njihov model A400, ki je bil tudi v Sloveniji kar precej priljubljen in ki ga še vedno dnevno uporablja mnogo uporabnikov.

Ali je Chameleon razlog za zamenjavo?

Chameleon je v primerjavi z A400 bistveno manjši. Napravica ima zunanje mere 15 x 10 x 4 centimetrov in v svoji nabiti notranjosti ne omogoča prostora za vgradnjo diska. Ohišje predvajalnika je izdelano iz brušenega aluminija in je všečno diskretno, a hkrati daje vtis elegantne prefinjenosti. Na prednji strani najdemo le dve drobni signalni LED-diodi in IR-sprejemnik. Na strani je prvi USB-vhod in reža za SD-kartico. Zadaj pa sledi bogastvo vhodov: poleg gigabitne omrežne povezave in drugega in tretjega USB-vhoda je tu še USB OTG-vhod, HDMI-izhod, reža za microSD pomnilniško kartico, priklop za IR-blaster ter digitalni optični in koaksialni zvočni izhod.

Posebnost napravice je nalaganje operacijskega sistema s SD-kartice, v ta namen je kompletu priložena tudi 8 GB kartica, s katere se ob priklopu naloži androidni operacijski sistem verzije 4.4.2 Kitkat. Ob prvem zagonu nam je ponudilo tudi nadgradnjo sistema prek interneta. Uspešno. A ker gre za odprto strojno opremo, se v kratkem pričakuje še možnost drugih operacijskih sistemov – recimo Ubuntu in druge verzije Linuxa. Tudi v primeru neuspešne OTA-nadgradnje le prenesemo novo sliko programja in jo zapišemo na SD-kartico. Zanimiva izbira in vse kaže, da tudi boljša rešitev kot interni pomnilnik iz preteklosti. Strojna oprema predvajalnika je prav tako primerna času, saj temelji na najnovejši ARM-arhitekturi CortexA17 v obliki štirijedrnega čipa Rockchip RK3288 ter 16-jedrnega grafičnega jedra Mali-T764, prepredeno z 2 GB pomnilnika.

Strojna plat je dovolj zmogljiva za predvajanje sočasnega videa 4K + 3D. Povsem pasivno hlajenje pa zagotavlja brezšumno in povsem tiho delovanje. Operacijski sistem naprave je torej Android in za predvajanje je priporočen XBMC Media Center, a na voljo imamo kar koli drugega, saj je enota povezana z Googlovo trgovino Play in lahko namestimo katero koli aplikacijo ali celo igro. Enoti je priložen zelo enostaven daljinski upravljavec. Na enoti lahko igramo tudi igre. Kar bo še lažje, če kupimo še razširitev – Bluetooth + Wi-Fi USB-vmesnik, prek katerega lahko priključimo radijsko RF-miško, ki jo uporabljamo tudi kot igralni krmilnik (podporo pa ima celo za prenos govora – telefonijo VoIP) – preizkusili smo jo le na kratko. Napravico lahko ob povezavi z Bluetooth tipkovnico in miško uporabljamo celo kot računalnik – sploh ob mnogih pisarniških aplikacijah na Playu. Za piko na i pa smo izvedli še klic prek Skypa, ki je deloval brez težav. Skratka, zaokrožena platforma za mnogo namenov.

PROTI: Ko pridemo v androidni vmesnik, se začne delo. Enota namreč po priklopu ne zna praktično nič, vse pa kaže, da je programska oprema, prilagojena tej platformi (čipu), še v delu. Tako smo morali ročno namestiti .apk s predelavo XBMC, in seveda je ta na voljo le kot osnova brez razširitev. Tudi daljinski upravljavec bi bil lahko dandanes radijski, in ne IrDA, pa tudi osvetlitev smo pogrešali. USB-vhodi so le USB 2.0. Enota bo bržkone znala predvajati vse obljubljene formate in kodeke, ki jih predhodniki niso znali (3D Blu-Ray, MKV 3D in AVC HD 2.0 izvedenke), a kdaj? Kljub forumu z aktivno skupnostjo uporabnikov navodil, kako na enoto namestiti torrent odjemalca, še ni. Enota daje občutek nedodelanosti in niti od daleč ta hip ne more zamenjati dodelane A400 in podobnih. Zato počakajmo. Sploh ob ceni, ki ni nizka.