Skrivnosti vesolja

Rimska cesta drvi proti skriti jati galaksij

S.R.
19. 11. 2016, 17.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Naša Rimska cesta in sosednje galaksije se nenehno premikajo. Na našo celotno lokalno skupino več kot 50 galaksij pa deluje doslej neznana izjemno močna privlačna sila, ki jo »vleče« v točno določeno smer.

Profimedia
Kaj se skriva za zastorom?

Astronomi predvidevajo, da gre za gravitacijo nekega orjaške, do zdaj še ne videne gmote. Mednarodna ekipa astronomov zdaj meni, da je našla krivca za ta pojav. Šlo naj bi za bližnjo nadjato – zbirko več sto galaksij –, ki je do tega trenutka še nismo opazili, saj nam pogled zakrivajo plini, prah in zvezde v naši lastni Rimski cesti.

Znanstveniki so na podlagi preteklih študij gibanja naše lokalne skupine galaksij predvidevali, da mora za tem zastorom obstajati nekaj orjaškega. Tudi proučevanje galaksij v ozvezdju Jadro (Vela), skozi katerega potuje polje naših galaksij, je privedlo do zaključkov, da je gostota galaksij na tistem območju večja od običajne. Zato se je ekipa odločila, da bo z velikim teleskopom SALT v Južnoafriški republiki in anglo-avstralskim teleskopom v Avstraliji na obeh straneh tega zastora izmerila rdeče premike 4500 galaksij v tem ozvezdju.

Profimedia
Veliki teleskop SALT v Južnoafriški republiki.

Pred kratkim so v mesečnem glasilu Kraljeve astronomske družba končno potrdili, da v tisti smeri v oddaljenosti 800 milijonov svetlobnih let obstaja prekomerna gostota galaksij. To pomeni, da je naše kozmično dvorišče dom še eni ogromni strukturi, ki je le nekoliko oddaljena od nadjate Shapley, za katero se je pred tem domnevalo, da je glavni velikan v tem lokalnem delu vesolja. Gravitaciji te nove nadjate, imenovane nadjata Vela, pa se lahko zahvalimo, da se proti njej premikamo z neverjetnih 50 kilometri na sekundo. Seveda pa ni razloga za preplah, s to hitrostjo jo bomo dosegli šele čez pet bilijonov let.