Primerjava

Sesalnik, ki je sovražnik pršic in prahu

Marjan Kodelja
19. 11. 2016, 14.42
Posodobljeno: 5. 2. 2024, 08.10
Deli članek:

Robotski sesalniki so najštevilčnejši znanilci mehaničnih služabnikov, ki nas bodo nekoč osvobodili opravljanja rutinskih opravil. Roomba 866 ne spada v vrh ponudbe, pa tudi najcenejša ni!

Profimedia
Bistvo robotskega sesalnika je redno sesanje, najbolje je, če redno vsak dan počisti prostore, kjer se največ zadržujemo in so zato tudi najbolj »umazani«.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je bil nakup robotskega sesalnika najboljša odločitev zadnjih let, vsaj kar zadeva nakupe gospodinjskih aparatov. Vendarle po treh letih opažam dvoje. Malce smo se razvadili in le redko vzamemo v roke običajni sesalnik, kar pa je še vedno nujno, saj robot kotov na primer ne more očistiti. Druga stvar pa je, da model 780 oziroma njegova baterija počasi izpušča dušo. Naj kupim novo baterijo ali kar nov sesalnik? Kateri model? Roomba 866 bi utegnila biti prava, čeprav ima v resnici le eno izboljšavo. Močneje sesa in ima boljše krtače. Ampak kot kaže, se bom raje odločil za baterijo. Naj mi oprostijo, 600 evrov pač ni malo za menjavo aparata, ki bo komaj dopolnil štiri leta in s katerim drugače ni nič narobe.

Med seboj se razlikujejo po številu dodatkov in podpori zanje. Navidezni zid preprečuje, da bi robot »stopil« na nedovoljeno področje, svetilnik pa pomaga pri sesanju več sob hkrati.

Noben robot ni čudodelen

Kaj pa model 866? Je tišji od predhodnika, a še vedno dovolj glasen, da moti in je bolje, če svoje delo po nastavljenem razporedu opravlja, ko nikogar ni doma. Opazno je tudi, da krtače oziroma ves sesalni mehanizem deluje bolje. A vendarle so omejitve, ki jih noben baterijsko gnan sesalnik ne more preseči. Pobiranje prahu iz globin preproge je težava in tudi bo. Fizika je pač neizprosna in robot ne premore toliko moči kot sesalnik, priključen v električno vtičnico. Vseeno pa bodo tudi preproge čistejše, da niti ne govorimo o stanovanju, kajti le redki smo pripravljeni sesati vsak dan ali celo večkrat na dan, kar lahko robotu preprosto zapovemo.

Za odtenek bolje

Tako ostanejo krtače in te so resnično izboljšane. No, vsaj v primerjavi s starejšimi modeli. Ne samo da bolj vestno pobirajo smeti, pravijo, da jih celo drobijo, pomembneje pa je, da se vanj manj zapletajo odpadli dolgi lasje. Zaradi tega je redno čiščenje mehanizma za odtenek manj moreče. Pri starejšem modelu sta krtači tudi občutljivejši na poškodbe in ju je bilo treba vsaj enkrat na leto zamenjati. Novi sta manjši in videti je, da sta tudi dolgotrajnejši, česar pa kajpada ne moremo potrditi le po nekajdnevnem preizkusu.