Zanimivosti

Kako bi lahko mrtev astronavt »poživil« vesolje?

S.R.
28. 10. 2016, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zdaj že vemo, da lahko življenjski pogoji v vesolju močno škodujejo človeškemu telesu, kako pa lahko človeško telo pusti svoj pečat v vesolju? Raziskovalci pravijo, da bi lahko "odlaganje" trupel v vesolju sprožilo nove oblike življenja.

Profimedia

Na podlagi vse resnejših načrtov za potovanja na druge planete se je povečala verjetnost, da bo v prihodnosti kateri od astronavtov v vesolju tudi preminil. Znanstveniki pa zdaj pravijo, da je povsem možno, da bi »potujoče« truplo na drugem planetu zagotovilo seme za življenje.

Čeprav bi morali biti pogoji »idealni«, bi lahko človeško truplo, ki bi se mu uspelo izogniti sežigu pri »padcu« skozi atmosfero, na oddaljen planet preneslo mikrobe ali pa celo odigralo vlogo začetnika povsem nove geneze.

V določenih okoliščinah bi mikrobi na truplu lahko preživeli ostre vesoljne razmere, zlasti na planetu kot je Mars, je v intervjuju za revijo Astronomy Magazine pojasnil Gary King, mikrobiolog na državni univerzi v Louisiani. Raziskovalec, ki proučuje mikrobno življenje v ekstremnih okoljih, pravi, da je za te organizme že znano, da živijo v težkih pogojih, podobnih tistim v vesolju.

»Odkrili smo jih že v permafrostu, pri čemer govorimo o organizmih, ki so zamrznjeni v času preživeli približno milijon let,« pravi King.

Truplo bi moralo biti položeno v nekakšno čvrsto plovilo, da bi preživelo pot skozi atmosfero, vendar bi se moralo ob pristanku to plovilo razleteti. Poleg tega bi moralo biti truplo liofilizirano, kar pa za svetovne "veleume" ne bi smela biti prevelika težava, saj je vesolje ultimativni »sušilnik« in »zamrzovalnik«.