Prihodnost potniškega prometa

Uber bo potnike prevažal po zraku

S.R.
28. 10. 2016, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pri podjetju Uber so objavili belo knjigo, v kateri napovedujejo prihodnost, kjer se dnevni migranti povzpnejo na manjši zrakoplov, vzletijo navpično v zrak in v nekaj minutah prispejo na svojo destinacijo.

Youtube
Leteča vozila za prevažanje dnevnih migrantov bi lahko že v desetih letih postala realnost, pravijo pri podjetju Uber.

Uber prevoze s helikopterji že zdaj ponuja potnikom v Braziliji. V začetku prihodnjega leta pa nameravajo organizirati svetovni vrh, na katerem bi razpravljali o letalskih prevozih na zahtevo in tehnologiji na področju manjših električnih zrakoplovov, ki bi lahko vzletali in pristajali navpično, s čimer bi se dnevni migranti izognili zastojem ter pridobili na času. Pri podjetju že proučujejo tehnologijo na področju samovozečih vozil, saj bi jim ta omogočila znatno zmanjšanje stroškov v svoji osrednji dejavnosti voženj na zahtevo, saj bi lahko tako odpravili potrebo po voznikih.

Youtube
Prihodnost naj bi predstavljali tovrstni zrakoplovi brez posadke.

V skoraj sto strani dolgem besedilu bele knjige so predstavili vizijo prihodnosti, kjer bodo v naslednjem desetletju letalski prevozi postali mogoči in cenovno dostopni pod pogojem, če bo vzpostavljeno učinkovito sodelovanje med zakonodajalci, skupnostmi in proizvajalci. Napovedujejo še, da bi lahko bila uporaba tovrstnih vozil v prometu na splošno cenejša, saj bi se zmanjšalo število avtomobilov v lasti posameznikov.

V naslednjih šestih mesecih nameravajo navezati stik s svojimi deležniki, s katerimi bodo pred organizacijo svetovnega vrha v začetku leta 2017 obravnavali posledice urbanega zračnega transporta ter si med seboj izmenjali ideje.