Zanimivosti

Kako pogosto se spomnite očistiti pralni stroj?

zf
19. 11. 2016, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Se vam je že zgodilo, da je imelo oprano perilo, ki ste ga pravkar vzeli iz stroja, neprijeten vonj? Se preprosto ni dobro opralo? Je iz neznanega vzroka zatajila centrifuga?

Profimedia
Očistiti pralni stroj se zdi zapleteno, a je v resnici lažje, kot si mislite.

Kdaj ste ga nazadnje očistili? Se sliši zapleteno? Ni, le nekaj preprostih pravil boste morali upoštevati in pralni stroj boste očistili brez mučenja. Pralni stroj bo ostal precej čistejši, če boste perilo prali na visokih temperaturah, posledično pa ne bi smel zaudarjati.

Oblačila iz pralnega stroja vzemite takoj, ko se operejo. Če jih v stroju pustite predolgo, lahko zaradi vlage pride do kopičenja glivic in plesni, kar povzroči smrad. 

Čiščenje v dveh korakih

Za prvi korak čiščenja pralnega stroja uporabite kuhinjsko sol in sodo bikarbono, ki jo pripravite v razmerju 50:50. Pripravljeno mešanico, ki je naj bo okoli 400 gramov, raztopite v vreli vodi, da se dobro raztopi. Zaradi reakcije vam svetujemo, da uporabite večji lonec. Raztopljeno mešanico zlijte v prazen pralni stroj in vključite dolgi program za pranje belega perila (95 stopinj). Utegne se zgoditi, da se bo voda penila, vendar to povzroča star detergent, ki se je naložil na stene stroja. Ko se bo program iztekel, očistite filtre, nato pa ponovite postopek še z enim litrom kisa za vlaganje (ta je močnejši), ki ga vlijte v dozirno posodico, saj bo očistil in razgradil ves nastali vodni kamen, ki se je nabral v stroju.

Sledi plesni?

Višek detergenta se na perilu pozna v obliki belih lis, v bobnu in na ceveh pa lahko povzroči sloj ali strdek, ki začne povzročati težave in smrad pri pranju. 

Če se vam je v dozirni posodi nabrala plesen in je niste uspeli očistiti s kisom, jo izvlecite. Na mesta, kjer se je pojavila plesen, najprej nasujte nekaj sode, nato pa to prelijte s kisom in pustite delovati 10 minut. Nato mešanico dobro izperite z vročo vodo. Pazite, da se vam to ne ponovi, saj lahko plesen zaide na vaša oblačila, kar pa močno škoduje vašemu zdravju. Prav tako ne pozabite očistiti gume pri vratcih, saj se v reži navadno nabirajo voda in smeti. Očistite jo z razkužilom, vsake toliko časa pa jo premažite z glicerinom.

Manj detergenta

Svetujemo vam, da uporabljate manj detergenta, kot je predpisano na embalaži. Perilo pa raje perite na nekoliko višji temperaturi. Tudi z mehčalci ne pretiravajte, raje jih zamenjajte z žlico ali dvema sode bikarbone.