Zanimivosti

Spomladansko čiščenje

Oglasno sporočilo
25. 3. 2016, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tako kot stanovanje, avtomobil in podobne dobrine je tudi za računalnik dobro, če na njem vsaj enkrat letno izvedemo generalno čiščenje. In to znotraj in zunaj.

Profimedia

Profimedia

Tako prenosni kot namizni računalniki od nas zahtevajo nekatera vzdrževalna dela, če hočemo, da delujejo kolikor toliko zanesljivo. A pri tem nastanejo različne težave. Računalnik je namreč dokaj kompleksna naprava, ki od uporabnika zahteva nekaj znanja, predvsem kar zadeva »servisna« opravila. Pravzaprav je do neke mere podoben avtomobilu. Tudi pri njem nekatere vzdrževalna dela, kot je na primer čiščenje, dodajanje tekočine za brisalce, menjava brisalcev, preverjanje količine olja, polnjenje pnevmatik in podobno, večinoma opravimo sami. Za kaj več pa avtomobil raje odpeljemo na servis. In tudi pri računalniku je tako, le da je opravil, ki se jih lahko lotimo sami, lahko kar nekaj, posebno če se malce poučimo o tem, kaj je treba narediti.

Pri čiščenju računalnika nas čakajo dve opravili: čiščenje od zunaj, kjer očistimo računalnik, zaslon, tipkovnico, miško in ostale naprave in čiščenje od znotraj, kjer izpihamo prah, ki se je nabral v notranjosti računalnika.

Krpa, čistilo in zrak

Je vaš računalnik čist? To ni le estetsko vprašanje, ampak vpliva tudi na kakovost delovanja in življenjsko dobo. Čist računalnik bo delal hitreje, zanesljiveje in tudi dlje. Zato je iz njega treba kolikor toliko redno čistiti prah, posebej seveda iz najrazličnejših zračnih rež, ki skrbijo za pretok zraka skozi napravo in s tem za njeno hlajenje. Slabo hlajenje ima za posledico višje temperature komponent v drobovju računalnika, te pa povzročijo počasnejše in manj zanesljivo delovanje ter tudi krajšanje življenjske dobe naprave.

Umazanija je še posebej problem, če je vaš računalnik v pritličnem prostoru, kjer je običajno več prahu kot v višjih nadstropjih, še bolj pa, če se v teh prostorih kadi. Cigaretni dim namreč naredi površino komponent »mastno« in zato se nanje prah še bolj prijema, hkrati pa ta obloga zmanjša toplotno prevodnost hladilnih komponent in te zato slabše opravljajo svojo nalogo. Prah in umazanija sta torej sovražnika, ki ju je treba pregnati. Pri tem ni treba pretiravati. Zunanjost računalnika, tipkovnice, zaslona in ostalih vidnih komponent očistimo, ko vidimo, da so umazani, za notranjost pa je dovolj, če jo »prevetrimo« enkrat letno. 

Kaj pa prenosnik? 
Prenosni računalniki so prav tako občutljivi na prah, le da jih znotraj sami največkrat zaradi kompaktne izvedbe ne moremo očistiti. Vse kar lahko naredimo je, da izpihamo prah iz odprtin za hlajenje in očistimo zunanjost prenosnika. Kajti, če prah zapre odprtine, se notranjost prenosnike pretirano greje in v skrajnem primeru to lahko povzroči popolno okvaro matične plošče. Česar se ne želimo, saj se dostikrat bolj splača kupiti nov prenosnik, kot zamenjati matično ploščo. 

Je pa dobro, da to naredimo v toplejših mesecih. Zakaj? Kot bomo opisali v nadaljevanju, je notranjost najbolje izpihati z iztisnjenim zrakom. Ker je prahu lahko precej, je to najbolje narediti zunaj. Če je zunanja temperatura nizka, se naprava med čiščenjem seveda zelo ohladi. Zato se utegne zgoditi, da se ob vrnitvi v zaprt prostor na njej pojavi kondenz, zato moramo počakati (tudi kakšno uro ali več), da ta vlaga izhlapi, in šele nato lahko računalnik priključimo na napajanje in vključimo. Če to naredimo prehitro, lahko pride do kakšnega kratkega stika in čiščenje se lahko sprevrže v vožnjo na servis. Zato je takšno čiščenje mnogo bolje izvesti v toplejših mesecih, ko teh težav ni. 

Kaj potrebujemo za čiščenje računalnika?

Potrebujemo križni izvijač, pločevinko iztisnjenega zraka ali kompresor, krpo iz mikrovlaken, kakšno namensko čistilo za računalnik ali alkohol (po možnosti malce razredčen z destilirano vodo), mehak čopič in papirnate brisače.

Najprej računalnik ugasnemo in iz njega izvlečemo vse kable. Nato ga od zunaj prebrišemo z vlažno krpo iz mikrovlaken, enako naredimo tudi z zaslonom, tiskalnikom, skenerjem in drugimi napravami. Nato ohišje odnesemo kam na prosto in računalnik odpremo. Najpogostejši postopek bo tak, da s križnim izvijačem odvijemo stranske vijake, ki na zadnji strani računalnika držijo pokrov skupaj. Nato odstranimo stranski plošči tako, da ju pomaknemo nazaj, da skočita iz ležišča. Obe plošči prebrišemo s krpo in odložimo. Zdaj je na vrsti »drobovje«.

Če ga malce pogledate, boste videli, da je v njem kar nekaj prahu. Najprej s čopičem obrišite najočitnejše dele, nato pa jih še izpihajte z iztisnjenim zrakom. Posebej pazite, da dobro očistite vsa hladilna telesa in ventilatorje. Zlasti pri uporabi kompresorja, kjer je tlak izpihanega zraka precej visok, pazite, da z roko ali kakšnim predmetom zadržite ventilatorje, da se pri pihanju ne vrtijo. Vsaj prehitro ne. Previsoka hitrost jih namreč lahko poškoduje, kar bo imelo za posledico glasnejše delovanje ali celo odpoved. Vzemite si čas. Videli boste, da je prahu neprimerno več, kot je videti na prvi pogled. Ko je čiščenje končano, ohišje sestavite nazaj.

Profimedia

Čiščenje tipkovnice in miške

Naslednja je na vrsti tipkovnica. Ta vam lahko da kar nekaj dela. Zanjo je najbolje, če jo najprej temeljito izpihate z iztisnjenim zrakom. Najučinkovitejši način je, da tipkovnico obrnete s tipkami navzdol, jo dvignete, stresete in nato izpihate. Postopek ponovite čim večkrat. Nato so na vrsti tipke. Te so skoraj zagotovo precej umazane, posebej če veliko tipkate. Očistite jih tako, da papirnato brisačo (po možnosti kakšno kakovostnejšo, večslojno in bolj čvrsto) zmočite z razredčenim alkoholom ali namenskim čistilom in tipke dobro očistite. Če je vaša tipkovnica takšna, da je mogoče tipke odstraniti, to kar naredite. Tako jih boste bolje in hitreje očistili, priporočamo pa, da tipkovnico najprej fotografirate, da boste pri sestavljanju vedeli, kam spada kakšna tipka.

Obrišite tudi miško. Uporabite papirnato brisačo in razredčen alkohol, posebej bodite pozorni na dele, kjer s prsti pritiskate tipke, saj so ti deli večkrat umazani, a se umazanija ne vidi, saj so tipke večinoma temne.

Profimedia

Potrebujete servis računalnika?

Anni servis računalnikov v Trzinu, tel. 01/5800 830, http://anni.si/page/servis-racunalnikov
Anni - Specialisti za računalnike že od leta 1990