Popestrite svoja okna!

Naj dajo zavese domu piko na i

zf
19. 11. 2016, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zavese izberemo na koncu, ko je prostor že opremljen. Tako je odločitev lažja, saj natančno vemo, kaj izbrati. Da boste povsem prepričani, vam ponujamo nekaj nasvetov in predlogov.

revija Dom2
Zavese bodo dodale piko na i, če jih boste kombinirali z odtenki pohištva.

Zavese imajo pomembno vlogo pri podobi prostora, omogočajo nam zasebnost, obenem pa v prostor spustijo ravno prav svetlobe, ga polepšajo in popestrijo ali umirijo vzdušje. So eden od tistih dodatkov doma, ki jih lahko pogosto zamenjamo, saj so v prostoru močan oblikovalski element. Zamenjava ne zahteva veliko truda, časa in denarja, ustvarimo pa velik učinek.

Revija Dom2
Z zavesami lahko dopolnite vzorec iz blazin in namiznih prtov.

Najprej odločitev za barve in vzorec

Preden izberemo nove zavese, se moramo odločiti za njihovo barvo. Pomembno je, da izberemo takšno barvo zaves, ki se bo dopolnjevala z drugimi barvami v prostoru. Če je barvna shema prostora nevtralna, torej je barva sten, pohištva in dodatkov bela, bež, črna, siva, odtenki rjave barve ali videz lesa, so lahko tudi zavese v nevtralnih tonih, lahko pa ravno z zavesami (izbrane barve ali z barvitim vzorcem) popestrimo podobo prostora. Če so v prostoru že prisotne barve, je zavese najbolje izbrati v enakem odtenku, kot so barve sten, ali pa enako ali sorodno barvo barvitih dodatkov v opremi prostora.

Skladne z velikostjo prostora in oken

Pri izbiri zaves je treba upoštevati tudi funkcionalnost in namembnost, dimenzije okenskega ali vratnega okvirja, višino, na kateri je vgrajeno okno, višino stropa in velikost prostora. Če imate radi veliko svetlobe v prostoru, izberite zavese, ki prepuščajo kar največ sončnih žarkov, obenem pa omogočajo pravšnjo mero zasebnosti in hkrati dopolnjujejo izbrani stil interjerja. Če pa je prostor bogato obsijan s soncem, razmislite o temnejših, zatemnitvenih zavesah ali tistih, ki imajo na zadnji strani toplotno zaščito, kar je dobra rešitev za poletje, saj preprečujejo segrevanje prostora.

revija Dom2
S pravilno izbiro zaves lahko popestrite prostor, pazite le na prepustnost svetlobe.