Kljukci

FOTO: Kdo so bili najbolj prismuknjeni politiki onstran Atlantika?

S.R.
10. 11. 2016, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V luči letošnjih volitev za predsednika Združenih držav smo zbrali nekaj čudaških kandidatov, ki so se na drugi strani Atlantika v preteklosti potegovali za katero od javnih funkcij.

Youtube
Vermin Supreme bi v primeru izvolitve vsakemu državljanu zagotovil brezplačnega ponija.

Politika od človeka običajno terja prisotnost določenih osebnostnih lastnosti. Treba je imeti debelo kožo, precejšnjo željo po pozornosti in malodane neizčrpno energijo. Zato ni presenetljivo, da je politični oder v zgodovini gostil že precejšnje število "norcev". Spoznajte osem politikov, ki so se čez lužo bolj ali manj uspešno potegovali za položaje na različnih javnih funkcijah.

William Lyon MacKenzie King

Profimedia
William Lyon Mackenzie King (1874 – 1950) je bil eden vodilnih kanadskih politikov v drugem četrtletju dvajsetega stoletja.

King je morda do tega dne najuspešnejši prismuknjenec med politiki. Na mesto predsednika kanadske vlade je bil izvoljen kar trikrat, kar v Kanadi do tega trenutka ni uspelo še nobenemu drugemu politiku. King je verjel, da lahko govori z mrtvimi. Med njegovimi sogovorniki so se med drugimi znašli Leonardo da Vinci, Franklin D. Roosvelt, njegova pokojna mati, dedek ter več preminulih človekovih najboljših prijateljev. Ta samotarski samec je bil namreč velik ljubitelj psov, skozi življenje pa ga je zvesto spremljalo več irskih terierjev, ki so vsi razen enega, ki mu je bilo ime Bob, slišali na ime Pat. Zakaj Bob? Nihče ne ve. King je bil obseden s svojo pokojno materjo, za katero je verjel, da se bo ponovno utelesila v ptico ter se mu tako ponovno pridružila v življenju. Naravnost obseden je bil tudi s smrtjo in posmrtnim življenjem, pri čemer je pogosto trdil, da želi po svoji smrti tudi on komunicirati z živimi.

Vermin Supreme

Profimedia
Vermin Supreme z značilnim škornjem na glavi.

V Bostonu rojeni umetnik Vermin Love Supreme je na ameriškem političnem odru prisoten že od leta 1988. Potegoval se je za vrsto javnih funkcij, med drugimi tudi za župana mesta Baltimore in celo predsednika ZDA. Zaradi svojega videza in pogosto absurdnih predvolilnih obljub si je na spletu prislužil hordo privržencev. V javnosti se rad pojavlja s škornjem na glavi, obljublja pa vse od financiranja raziskav na področju potovanja skozi čas, uvedbe zakona, da si morajo vsi državljani ZDA redno umivati zobe, do tega, da bo v primeru njegove izvolitve vsak državljan prejel brezplačnega ponija. Najbrž ni presenetljivo, da mu strokovnjaki pripisujejo le malo realnih možnost, da bi kadarkoli nastopil katero od pomembnih funkcij. Da bi rešil življenje svoji materi, ji je Vermin leta 2006 daroval eno od svojih ledvic.

James Traficant

Profimedia
James Anthony Traficant Jr (1941 – 2014) je za rešetkami preživel sedem let.

James Traficant, demokratski kongresnik iz zvezne države Ohio, je eden najbolj razvpitih, koruptivnih in trapastih politikov v ameriški zgodovini, na koncu svoje kariere pa je naravnost spektakularno pogorel. Ta ekstremni levičar je svoje govore pogosto zaključeval z besedami iz legendarne televizijske serije Star Trek »Prežarči me, Scotty!«. Traficant je bil izključen iz ameriškega Kongresa, potem ko so ga obsodili zaradi podkupovanja, utaje davkov, poslovnih goljufij ter uporabe prisile nad svojimi svetovalci in asistenti, ki so mu morali med drugim pomagati pri kmečkih opravilih, kot sta baliranje in izgradnja staje za živino. Poleg tega je sedem let preživel za rešetkami, ker je kampanjska sredstva porabljal za lastne potrebe. Za kongresnika je nato kot neodvisni kandidat neuspešno kandidiral kar iz zapora. Izpuščen je bil leta 2009 ter se nato prelevil v enega najbolj razvpitih teoretikov zarote. Trdil je, da ima tajne dokaze o atentatu na Johna F. Kennedyja, obleganju verske sekte Davidovcev v mestu Waco in napadu na newjorška dvojčka. Leta 2014 se je na svoji kmetiji prevrnil s traktorjem in se za vedno poslovil.

Neal Horsley

Youtube
Neal Horsley je med drugim priznal, da je imel v puberteti spolne odnoste z mulo.

Horsley je bil eden od najbolj »norih« ameriških kandidatov za guvernerski stolček. Zanj se je potegoval v zvezni državi Georgiji, v primeru izvolitve pa je obljubljal odcepitev od ZDA. Ko so ga vprašali, kaj bi storil, če bi se moral v bitki za odcepitev boriti proti lastnemu sinu, častniku v ameriški vojski, je mirno odgovoril, da bi ga ubil. Med njegovimi cvetkami izstopajo še priznanje za televizijsko hišo Fox News, da je v otroštvu prakticiral zoofilijo, ter aretacija, ker je pred hišo Eltona Johna protestiral s parolo »Elton John mora umreti.« Bil je velik borec proti pravici do splava. Na svoji ultrakonzervativni spletni strani »The Nuremberg Files« je objavljal imena, fotografije in domače naslove številnih zdravnikov, zaposlenih v klinikah za splave.

Basil Marceaux

Morgan Levy/Wikipedia
Basil Marceaux je zaradi svojih nekonvencionalnih stališč postal prava medijska senzacija.

Marceaux ima dolgo zgodovino kandidatur za različne javne funkcije v zvezni državi Tennessee, največ slave pa je požel leta 2010, ko je kandidiral za guvernerja. Njegove predvolilne obljube so vključevale dosmrtno imuniteto pred sodnimi postopki za vse njegove volivce, uvedbo prepovedi za uslužbence organov pregona, da osumljenca obdolžijo za karkoli drugega kot prometni prekršek, ter obvezno branje zapisnika s sej predstavniškega doma Združenih držav v srednjih šolah. Na navedenih volitvah je na koncu z 0,5 odstotka skupnih glasov zasedel peto mesto med republikanskimi kandidati. Morda je k temu (ne)uspehu nekoliko botrovalo tudi dejstvo, da se je ponašal zgolj s tremi zobmi v ustih.

Larry Kilgore

Youtube
Larry Kilgore je bil eden najglasnejših podpornikov odcepitve zvezne države Teksas od ZDA.

Za uspeh na volitvah v zvezni državi Texas se od posameznika običajno zahteva nekaj ekstravagance, Larry "odcepi" Kilgore, kandidat za senatorski stolček, pa je proces popeljal na povsem novo raven. V življenju se ravna po zapovedih Stare zaveze, zato je med kandidaturo leta 2008 obljubljal nič manj od odcepitve od Združenih držav, usmrtitve vseh pripadnic ženskega spola, ki so opravile splav, zaprtja vseh javnih šol v Teksasu ter kazni z bičanjem za vse manjše prekrške. Najbrž ni presenetljivo, da Abrahama Lincolna, enega največjih ameriških predsednikov, primerja z Adolfom Hitlerjem.

Jim Bunning

Profimedia
Jima Bunninga so s političnega odra dokončno pregnali šele "zeleni možje".

Nekdanji igralec bejzbola, ki se je prelevil v politika in postal senator v zvezni državi Kentucky, je v svoji karieri brez dvoma popestril ameriški politični prostor. Bunning je na začetku kariere deloval razmeroma razumno, stvari so se začele spreminjati šele v tekmi za ponovno izvolitev leta 2004, ko je med drugim za svojega političnega nasprotnika Daniela Mongiarda trdil, da je podoben sinovom Saddama Husseina, katerih krutosti na tem mestu ne bomo navajali. Obdolžil ga je še, da je zlikovcem plačal, da na pikniku pretepejo njegovo ženo gospo Bunning. Ko je začel trditi, da mu na vsakem koraku sledijo »majhni zeleni možje«, je končno nastopil čas za njegovo upokojitev.

Jonathon “Nabijač” Sharkey

Youtube
Jonathon Sharkey je vampir in profesionalni rokoborec.

Jonathon Sharkey, profesionalni rokoborec in vodja stranke vampirjev, čarovnic in poganov, je od leta 2004 večkrat neuspešno kandidiral za predsednika Združenih držav. Zavzema se za izjemno strogo zakonodajo na področju kriminala, pri čemer meni, da bi morali v državi ukiniti zaporniški sistem, zlikovce pa mučiti in jih »nabiti na kole«. Na drugi strani je Sharkey močan podpornik varstva okolja, ker naj bi to ugajalo grški boginji čarovništva in podzemlja Hekati. Sharkey je sicer samozvani »desničarski« vampir, ki pravi, da je kri prvič poskusil v petem letu starosti in da zdaj dvakrat na teden pije kri svojega dekleta. Kot zavesten desničar bi seveda še ukinil pravico do splava in učenje evolucije v javnih šolah. Nekoliko presenetljivo se zavzema za izenačitev pravic istospolnih parov. V preteklosti se je neuspešno potegoval tudi za mesto guvernerja zvezne države Michigan.