Oskar Schindler

Tovarna bo postala spominsko obeležje žrtvam holokavsta

S.R.
9. 11. 2016, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Opuščena tovarna na Češkem, kjer je nemški industrialec Oskar Schindler zaposloval več kot tisoč judov, da bi jih rešil pred plinskimi celicami, bo v prihodnosti preoblikovana v spominsko obeležje žrtvam holokavsta, pravijo češki uradniki.

Wikipedija/Miaow Miaow
Schindlerjeva tovarna leta 2004.

Češka fundacija želi obnoviti razpadel objekt ter zgraditi spominsko obeležje žrtvam holokavsta, v katerem želijo postaviti razstavni prostor, ki bo obeležil Schindlerjevo življenje.

Profimedia
Oskar Schindler (1908 – 1974) je bil nemški industrialec, vohun in član nacistične stranke, ki je med drugo svetovno vojno rešil življenja 1200 Judov.

Schindler je med drugo svetovno vojno 1.200 judov rešil tako, da jih je zaposlil v svojih tovarnah, namenjenih izdelovanju streliva. Njegovo zgodbo je leta 1982 v knjigi Schindlerjeva barka širši javnosti predstavil Tom Keneally, leta 1993 pa jo je za film prilagodil še Steven Spielberg.

Delu celotnega kompleksa v mestu Brněnec, ki leži v bližini Schindlerjevega rojstnega mesta, so v začetku meseca podelili status kulturnega spomenika, so sporočili s češkega kulturnega ministrstva. Predstavnica ministrstva Simona Cigankova je pojasnila, da ima ta objekt, zgrajen v 19. stoletju, tesne zgodovinske vezi s koncentracijskim taboriščem Gross Rosen v Brněnecu.

Češka fundacija Shoah and Oskar Schindler Foundation je zdaj predstavila načrte, da bi njegovo opustelo tovarno v Brněnecu obnovili in spremenili v spominsko obeležje. Načrtujejo, da bo prenovljen objekt svoja vrata odprl leta 2019. »Prizadevamo si za obnovitev zgradbe v njeno prvotno stanje, vključno z opazovalnim stolpom,« je medijem dejal vodja fundacije Jaroslav Novak.