Prihodnost sveta

Srhljive prerokbe svetega Serafima

sn
7. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Starec Serafim Viricki (1866–1949) je bil za časa svojega življenja med najbolj priznanimi preroki, v zadnjem času pa njegove napovedi spet vse pogosteje citirajo.

Profimedia
Prerokbe svetega Serafima postajajo vse bolj aktualne.

Serafimove napovedi so v mnogih pogledih precej drugačne od drugih slavnih vidcev, denimo Nostradamusa ali Babe Vange. »Vse moralne vrednote bodo izničene, med mladimi bo zavladal popoln razvrat. Dobesedno nihče ne bo ostal neomadeževan, pohota in pohlep bosta dobila krila, ljudje se bodo združevali v bande, kradlo se bo in uničevalo vsevprek …« je že mnogo let pred smrtjo izrekel svoje grožnje, ki jih je v svojih videnjih menda občutil na lastni koži.

Profimedia
Serafim Viricki (1866–1949).

Razcvet in anarhija

Njegove prerokbe so spet zaživele predvsem zato, ker v njih poje slavo svoji rodni Rusiji, ki ji pod Putinom seveda močno raste greben in zaradi vse večje širitve vsega kitajskega po vsem svetu. Takole je sveti Serafin videl prihodnost: »Rusija bo prva doživela duhovni razcvet. Cerkve in samostani bodo odprli svoja vrata, celo pripadniki drugih ver bodo prihajali k nam z ladjami, da bi jih krstili.«

Kesanje grehov

Zaslišal se bo božji glas, ki se bo mladih dotaknil, spoznali bodo, da ne morejo živeti na anarhičen način. Vera se bo pokazala v mnogih svojih oblikah, priljubljeno bo postalo asketsko življenje. »Tisti, ki so bili prej grešniki in pijanci, bodo napolnili cerkve in bodo žejni samo duhovne hrane, mnogi od njih se bodo zaobljubili v menihe. Cerkev bo med obredi polna vernikov, med njimi se bo trlo mladih – to bo vreme slave, kesanje grešnikov bo postajalo vse bolj goreče …« je dejal.

Širitev po svetu

Po »razkosanju« Rusije bosta njen zahodni del in Sibirija pripadla Kitajcem. Množično se bodo naseljevali v naših krajih in se ženili z Rusinjami. Zahod se bo zganil šele, ko bodo Kitajci na Uralu.

Rusija bo po njegovih besedah rešila svet, ker bo zgled vsem drugim narodom, ki bodo v svetu anarhije počasi izdihovali. »St. Peterburg bo postal duhovni center vsega sveta. Ko se bodo v tem mestu odpirale ter blagoslavljale nove cerkve in mošeje, bo to velika radost za ves svet. Tudi Daljni vzhod bo doživel krst v Rusiji. Ves nebeški svod moli za razsvetljenje Orienta,« je govoril.

Dolgosežno videnje

Serafin pa je videl še dlje od razcveta. »Pohlep po denarju bo ljudi začel odvračati od vere v boga. Zaradi hlepenja po zgolj tuzemskih užitkih bo Rusija zaradi svoje duhovne blagoslovljenosti padla v nemilost. Našo deželo bodo razdelili, brezkompromisno razsekali in raznesli njeno bogastvo. Ves Zahod se bo trudil, da bi Rusijo najprej spravil na kolena in nato uničil. Nešteto duš bo doživelo svoj konec. Na eni strani se bodo v soncu bleščale pozlačene kupole duhovnih objektov, na drugi strani bo vladalo temačno cesarstvo laži in zla. Cerkev bo preganjana, rešitev bo mogoča samo skozi trpljenje in bolezni. Napadi na človeškega duha bodo dobili prefinjen značaj, pojavljali se bodo nepričakovano, a vse bolj pogosto. Življenje v tem času bo grozljivo,« je še povedal sveti starec.