Zanimivosti

Kmet je leta 1919 prerokoval smrt princese Diane. To pa še ni vse

J.P.
17. 12. 2015, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V poznem 19. in v začetku 20. stoletja je v Južni Afriki živel človek, ki je za seboj pustil številne prerokbe. Večina od njih se je uresničila. Bil je Bur, potomec zgodnjih nizozemskih naseljencev, ki so tam živeli od 17. stoletja dalje.

Twitter
Nicolaas Piete Johannes »Siener« van Rensburg

Nicolaas Piete Johannes »Siener« van Rensburg (30. avgust 1862 – 11. marec 1926) je za nekatere prerok. Njegova videnja so se povečini navezovala na dobrobit Burov in Nemčije.

Kar nekaj naj bi se jih uresničilo. Tako naj bi napovedal smrt Koosa de la Reyja, generala v drugi burski vojni, in politično tranzicijo v Južni Afriki po svoji smrti. Včasih je imel videnja dogodkov na mednarodni ravni, denimo izbruh prve svetovne vojne in vzpon komunizma. Nekaterih videnj ni znal interpretirati – nekateri menijo, da je napovedal dogodke, ki se še niso zgodili. Večino njegovih prerokb do smrti pri starosti 64 let je zabeležila njegova hčerka.

Uresničile so se sledeče: izid burske vojne; velika epidemija gripe leta 1918; Britanska izguba vseh kolonij; irska neodvisnost; černobilska nesreča 26. aprila leta 1986; smrt princese Diane – »čudovita angleška gospa bo umrla v avtomobilski nesreči, žaloval bo ves svet«; državljanska vojna v Bosni in Hercegovini; atentat Hendrika Frenscha Verwoerda, nekdanjega predsednika vlade Južnoafriške republike; osvoboditev Nelsona Mandele; Južna Afrika bo dobila temnopolto vlado.

Večino njegovih prerokb do smrti pri starosti 64 let je zabeležila njegova hčerka.

In še prerokbe, ki se (še) niso uresničile: Japonsko bodo uničili potresi; v Evropi in Rusiji bo izbruhnilo etnično nasilje; zaradi rasnega nasilja bo izbruhnila tretja svetovna vojna, v kateri bosta Nemčija in ZDA na isti strani; lasersko orožje, ki bo s krvjo prepojilo Zemljo.

Nič nenavadnega, da vidčeve napovedi še danes burijo duhove.