Zanimivosti

FOTO: Je to pravi obraz Jezusa Kristusa?

J.P.
16. 12. 2015, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

En strokovnjak je prepričan, da moramo odmisliti vse predstave o podobi Jezusa Kristusa, ki neizbežno temeljijo na domala vseh njegovih upodobitvah.

Twitter
Imel naj bi širši obraz, kot smo ga vajeni, temne oči, razkošno brado, kratke, kodraste lase in temnejšo kožo.

Upokojeni medicinski ilustrator Richard Neave je na podlagi proučevanj semitskih lobanj in z uporabo sodobnih forenzičnih tehnik poustvaril obraz Jezusa Kristusa. Ta naj bi tako imel širši obraz, kot smo ga vajeni, temne oči, razkošno brado, kratke, kodraste lase in temnejšo kožo. Tako naj bi namreč bili videti Judje na območju Galileje, pokrajine na severu današnjega Izraela.

Twitter
Človek, ki mu je dal nov obraz.

Dr. Neave sicer poudarja, da gre za portret moškega, ki je ob istem času živel na istem kraju kot Jezus, a menda so nekateri strokovnjaki že pripomnili, da je njegova upodobitev veliko bolj verodostojna kot tiste velikih umetnikov. Brez ostankov, ki bi mu pripadali, in pomanjkanja telesnih opisov v Novi zavezi, številne podobe temeljijo bodisi na družbi, v kateri je živel umetnik, bodisi na ustnem izročilu. S tem v mislih se je torej upokojeni medicinski ilustrator z Univerze v Manchestru lotil portreta, ki bi lahko bil Jezusov. Pri tem si je pomagal s tako imenovano forenzično antropologijo in s podatki iz Biblije, seveda upoštevaje semitske lobanje iz tistega časa.

Dr. Neave pa se je lotil tudi Jezusove višine – glede na povprečno višino moških s tistega območja je Jezus v višino verjetno meril 1,5 metra in je tehtal okoli 50 kilogramov.