Zanimivosti

Sony prodal proizvodnjo baterij z izgubo

A.K./STA
6. 11. 2016, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Japonski proizvajalec elektronike Sony je svojo proizvodnjo baterij prodal z izgubo, zato je znižal tudi napovedi o dobičku v tekočem poslovnem letu.

Arhiv Svet24

Kupnina je znašala 17,5 milijarde jenov (152,3 milijona evrov), kupec pa je japonski proizvajalec elektronskih komponent Murata.

Predmet prodaje so Sonyjeve tovarne, v katerih so izdelovali litij-ionske baterije, ki jih še vedno vgrajujejo v večji del prenosnih računalnikov in vse bolj tudi v avtomobile na električni pogon.

Sony je začel baterije izdelovati leta 1975 in je veljal za enega prvih proizvajalcev tovrstnih izdelkov. Dejansko je bila prav družba Sony tista, ki je v letu 1991 kot prva na svetu poslala na trg prvo komercialno litij-ionsko baterijo.

Murata je za Sonyjevo enoto, ki vključuje tudi tri tovarne na Kitajskem in v Singapurju, odštel 17,5 milijarde jenov (152,3 milijona evrov). Sony je hkrati naredil tudi za 33 milijard jenov odpisov, plačati je moral tudi za 4,5 milijard jenov davkov.

Posledično so v družbi pred dnevi znižali napovedi o dobičku v poslovnem letu, ki se bo izteklo marca 2017, in sicer za eno četrtino na 60 milijard jenov (522,15 milijona evrov).

Japonski koncern si že nekaj časa prizadeva okrepiti položaj na trgu in je prodal že več neobetavnih poslovnih področij. Še posebej veliko pozornosti je pri tem vzbudila prodaja proizvodnje računalnikov Vaio skupini japonskih investitorjev pred nekaj leti.