Ne prezrite

Ali znate rokovati s česnom in čebulo?

zf
5. 11. 2016, 17.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pri kuhanju je pomembnih veliko malenkosti, ki v receptih najpogosteje niso podrobno napisane. Včasih so zapisane, pa jih prezremo ali si jih ne zapomnimo in delamo narobe.

Profimedia
Nasveti s čebulo in česnom so v kuhinji vedno dobrodošli.

Ne samo pri pripravi hrane, tudi pri shranjevanju živil moramo vedeti, kako ravnati, da ta ostanejo sveža in se ne pokvarijo. Čebula in česen sta v slovenski kuhinji nepogrešljiva dodatka, ki ju uporabljamo skoraj povsod. Da bosta ostala dlje časa sveža, upoštevajte naslednje predloge.

Če bomo uporabili samo polovico čebule, jo najprej prerežemo in neolupljeno polovico tesno zavijemo v prozorno folijo ter damo v hladilnik. Tako jo lahko hranimo največ tri dni.

Kako shranjujemo česen in čebulo

Česen in čebulo najbolje shranjujemo v glineni ali keramični posodi s pokrovom in luknjicami. Tako čebula in česen nista na svetlobi, ne začneta kaliti, hkrati pa imata zrak, da ju ne napadeta gniloba in plesen.

Uporabite lahko tudi alternativo

Če nimamo posebne posode za shranjevanje česna, si pomagamo tako, da ga damo na krožniček in čezenj poveznemo glinen cvetlični lonček, ki ima na dnu luknjico.

Česen konzerviramo v olju

Česen, pripravljen za uporabo, lahko shranimo tako, da olupljene stroke damo v manjši kozarec, ga do vrha napolnimo z olivnim oljem in dobro zapremo. Kozarec s česnom v olju nato hranimo v hladilniku dva tedna. Olje česen konzervira, ta pa mu da okus, zato olje uporabimo za solatne prelive ali za kuhanje.

Okus omilimo tako, da jo olupimo in sesekljamo ali narežemo na rezine, potem pa jo za poldrugo uro namočimo v ledeno mrzli vodi. Če nimamo toliko časa, jo damo v cedilo in najmanj minuto izpiramo z mrzlo vodo.

Kako odstranimo neprijeten vonj

Če smo na kuhinjski deski sekljali živila z močnim vonjem, ta na njej pogosto ostane, čeprav desko pomijemo. Pomagamo si tako, da jo natremo s prerezano polovico limone. Z limono prav tako odstranimo močan vonj z rok po čiščenju rib ali rezanju čebule.

Da se vonji s kuhalnice ne bodo prenašali

Če pri kuhanju uporabljamo lesene kuhalnice, nikoli z isto ne mešajmo čebule, mlečnih jedi in sadne kaše, da se jedi ne bodo navzele neprijetnega vonja. Za kuhanje džemov in drugih shrankov ne smemo nikoli uporabljati kuhalnice, ki je prepojena z maščobo, ker se bodo pokvarili. Kuhalnice si označimo tako, da konce ročajev pobarvamo z različnimi oljnimi barvami, in vedno bomo vedeli, katera je za mešanje čebule.