Feniks in srečna polovica

Malčka sta končno dobila tudi imeni

pr
4. 11. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dvojčka pande v dunajskem živalskem vrtu, ki sta prišla na svet pred malo manj kot tremi meseci, sta dobila imeni.

www.zoovienna.at
Kdaj bosta dvojčka prišli iz bivališča in se pokazala ljudem, bo morda odločila njuna mama Yang Yang.

Samička tehta 4,26 kilograma, samček pa 3,98 kilograma.

Samičko je osebje živalskega vrta Schönbrunn poimenovalo Fu Feng, samčku pa so oboževalci dvojčkov s spletnim glasovanjem izbrali ime Fu Ban. »Feng pomeni feniks in v kitajski mitologiji skupaj z zmajem (long) sestavlja cesarski par. Potem ko smo prvega mladiča pande pri nas poimenovali Fu Long, smo že imeli v mislih ime Fu Feng za samičko,« je izbiro imena za samičko pojasnila direktorica živalskega vrta Dagmar Schratter.

Srečna polovica

O imenu samčka je medtem na spletu odločalo 12.000 oboževalcev mladičkov pande. Skoraj polovica, 48,3 odstotka, jih je glasovala za kitajsko ime Fu Ban, kar v prevodu pomeni srečna polovica in namiguje na to, da gre za enega od dvojčkov. Na drugem mestu je pristalo ime Fu Lin kot krajši naziv za kitajsko pravljično bitje Quilin z 29,1 odstotka glasov, 22,6 odstotka sodelujočih v anketi pa je glasovalo za ime Fu Xiong, kar pomeni srečni medved.

Sto dni

Ime mladičem pande po kitajski tradiciji izberejo šele po 100 dneh, ker je umrljivost med njimi sicer velika, v prvih tednih 50-odstotna, v prvem letu pa 40-odstotna. Uradna slovesnost ob poimenovanju bo 23. novembra, štiri dni zatem pa v živalskem vrtu načrtujejo veliko zabavo.