Ne spreglejte

Nebo bo razsvetlila največja "superluna" v zadnjih 70 letih

S.R.
4. 11. 2016, 16.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če boste 14. novembra pogledali v nebo, boste opazili, da je Luna videti večja in svetlejša kot običajno. Dejansko bo "največja" v zadnjih 68 letih, pravijo znanstveniki. Če boste ta pojav prespali, boste morali do naslednje podobne »superlune« počakati vse do leta 2034.

Profimedia
»Superlune« so na splošno videti za 14 odstotkov večje in 30 odstotkov svetlejše kot običajne polne lune.

»Superluna« je pojav, ko je polna luna hkrati tudi v perigeju, kar pomeni, da se na svoji orbiti najbolj približa Zemlji. 14. novembra se bo to zgodilo v razmiku približno dveh ur, zaradi česar se nam obeta prav poseben dogodek, saj se je Luna Zemlji nazadnje tako približala davnega leta 1948, pravijo znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa.

To pa bo zgolj ena od treh »superlun« v letu 2016. Prvo smo doživeli že ob oktobrski polni luni, zadnja pa bo vidna ob polni luni v decembru. Tudi ta bo prav posebna, saj bo zaradi močne svetlobe skoraj v celoti zakrila meteorski roj Geminidi iz ozvezdja Dvojčkov.

Kdaj in kje jo bo mogoče videti?

Glede na spletni portal EarthSky.org se bo letošnja »superluna« zgodila 14. novembra ob natančno 13:52 po univerzalnem koordiniranem času (UTC), v Sloveniji torej ob približno 14.52. V Evropi bo najboljši trenutek za opazovanje tega pojava najverjetneje v noči na 14. november.