Privarčujte

Recept za domači pralni prašek

zf
5. 11. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Če je nekoč pranje perila veljalo za tedensko opravilo, danes že marsikje velja za dnevno. To pomeni, da dnevno posegamo po za okolje zelo škodljivih pralnih sredstvih.

Profimedia
Priprava domačega pralnega praška vam ne bo vzela veliko časa.

Pralna sredstva vsebujejo težko razgradljive strupene snovi, ki škodujejo okolju, zastrupljajo zemljo in povzročajo rast alg v vodotokih. Obstaja preprosta rešitev, ki vam ne bo ukradla veliko dragocenega časa. Trgovinska pralna sredstva lahko preprosto zamenjamo s kvalitetnimi nadomestki, ki jih pripravimo sami.

Profimedia
Z nakupom sestavin boste prihranili denar in tudi pripomogli k ohranitvi narave.

Domači pralni prašek

Za izdelavo pralnega praška potrebujemo: ekološko trdo milo, 500 gramov pralne sode (ali sode bikarbone), eterično olje po izbiri, stekleno posodo za hrambo. Priprava: trdo milo naribamo v večjo posodo in mu dodamo pralno sodo. Dobljeno zmes dobro premešamo in dodamo eterično olje ter ponovno premešamo. Pripravljeni prašek le še shranimo v stekleno posodo. Tako pripravljeni pralni prašek je primeren tudi za alergike, saj ni možnosti za razvoj alergij. Prav tako je okolju in denarnici prijaznejši.

Profimedia
Pri izdelavi domačega pralnega praška bo možnost za razvoj in pojav alergij veliko manjša.

Pripravimo domači mehčalec

Trgovinska pralna sredstva vsebujejo veliko penilcev in strupenih kemikalij, ki lahko povzročajo alergije in različna kožna obolenja. 

Za izdelavo potrebujemo: 150 gramov pralne sode (ali sode bikarbone), 0,5 litra alkoholnega kisa, 0,5 litra destilirane vode, eterično olje, posoda za shrambo. Priprava: potrebujemo veliko posodo, v kateri bomo zmešali sodo bikarbono in kis. Sodo najprej zmešamo z nekaj vode, da se lepo raztopi, nato pa počasi dodajamo kis. Nastala bo burna reakcija ob stiku sode in kisa, pri čemer bo prišlo do penjenja, zato kis dolivamo zares počasi in mešamo, da se soda popolnoma raztopi, pa tudi penjenje bo hitreje ponehalo. Ko se umiri, dolijemo še preostanek vode, dobro premešamo in dodamo izbrano eterično olje. Shranimo v plastični posodi na navoj, ob uporabi domači mehčalec (tako kot kupljeni) dodamo v dozirno posodico, namenjeno za mehčalec.