Domišljija

Smrt najavi svoj prihod

sn
6. 11. 2016, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Raziskovanje dogajanja tik pred smrtjo in po njej zaposluje človeške misli in buri domišljijo že od nekdaj. Temu primerno je novih dognanj vedno več.

Dreamstime
Potovanje na drugi svet se začne veliko prej, preden dejansko odidemo.

Patricijina sestra, ki je umirala za rakom dojke, je zadnje tri dni pred smrtjo vztrajno ponavljala, da ne ve, kako naj odide, ob tem pa je omenjala stevardese.

Kanadska novinarka in pisateljica Patricia Pearson je eno od najbolj priznanih imen med tistimi, ki se resno ukvarjajo z raziskovanjem dogodkov, ki se ljudem začnejo pojavljati pred smrtjo. Natančno opisuje rezultate svojih raziskav na temo umiranja oziroma prehoda na drugo stran, a z njo še vedno buri duhove.

Patricia se je pogovarjala z ljudmi, ki so skrbeli za paciente, ki jim ni bilo več pomoči, komunicirala pa je tudi s tistimi, ki so doživeli posebne izkušnje. Med njimi je bilo veliko takih, ki so vstali od mrtvih oziroma doživeli klinično smrt. O svojih dognanjih je napisala tudi knjigo in menda je v pripravi že nova, saj se novi dokazi o tem, kaj umirajoči čutijo, kar vrstijo.

Potovanja

Morda lahko o smrti še najbolj odprto govorijo tisti, ki so se z njo že znašli iz oči v oči. Patricia Pearson, ki je v devetih tednih izgubila očeta in sestro, se je posvetila raziskovanju tega, kaj se dogaja po smrti. Pogovarjala se je s številnimi umirajočimi, svoja dognanja o prehodu na drugo stran pa je opisala v knjigi, ki je izšla lani.

Pisateljica ugotavlja, da ljudje prepoznajo trenutek, ko smrt začne trkati na njihova vrata. Tako začnejo 72 ur pred smrtjo govoriti v metaforah ter omenjati potovanja, ki jih najavljajo na različne načine. Nekateri iščejo svoje čevlje, drugi letalske karte, tretji pa govorijo, da želijo oditi domov, čeprav so v resnici že doma, v svoji hiši ali stanovanju.

V človeški naravi je vsajen strah pred smrtjo. O njej težko govorimo, še težje pa spremljamo nekoga, ki se poslavlja od tega sveta.

Z veseljem na pot

Bolničarka Maggie Kalanan se spominja, da jo je umirajoči pacient tik pred smrtjo vprašal, ali njegova žena ve vse v zvezi s potnim listom in vozovnicami. Tudi Maggie je na to temo napisala knjigo, saj je skrbela za številne paciente, ki so pred smrtjo večkrat omenjali potovanja. In vedno se je zdelo, kot da se na potovanje odpravljajo z veseljem.

Srečanja

Patricia tudi piše, da oseba neposredno pred smrtjo vidi člane svoje družine, ki so že prej umrli. Zdravi ljudje verjamejo, da so to prividi, ki jih povzročajo močna zdravila, a vse kaže, da ni čisto tako. Mednarodna raziskava, ki so jo opravili islandski psihologi, je pokazala, da večina pacientov kakšno uro pred smrtjo vidi svoje ljubljene, ki so že preminuli, ne glede na to, ali so prejemali zdravila ali ne. Ob tem velja omeniti, da je raziskava zajemala ljudi iz popolnoma različnih kultur – od ZDA do Indije.

Ko je avtorica knjige Patricia govorila s 84-letno pacientko, ki je umirala za rakom, ji je ta govorila, da k njej prihaja njen pokojni posvojeni sin in da vedno sedi v fotelju poleg nje.