Kako pogosto pa čistite pri vas?

Preverite, ali čistite preveč, premalo, ali ravno prav

Zoran Franc
16. 10. 2016, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Veliki večini predstavlja čiščene nujno zlo. Zato se tega dogodka poslužujemo enkrat na teden, načeloma med vikendom, ko nameravamo očistiti celo stanovanje. Stalne spremljevalce, kot sta hladilnik in omara z živili, pri tem prepogosto izpustimo. Pa vi?

Profimedia
Tudi sesanje se priporoča vsaj enkrat na teden. Če imate otroke in hišne ljubljenčke, sesajte vsak dan.

Večina nas ne mara preveč čiščenja in to nujno zlo prelagamo, kolikor se pač da. Pa vendar je čist prostor osnova za zdravo življenje. Najbolje je čistiti sproti, drobtinico po drobtinico, vendar, roko na srce, tudi to je včasih presneto težko. Preverite, ali čistite preveč ali premalo.

Profimedia
Posteljnino zamenjajte enkrat na teden. Ob tej priložnosti tudi prevetrite odeje in vzglavnike.

Menjava posteljnine

Posteljnino bi bilo treba zamenjati vsak teden, nič pa ne bo narobe, če jo boste zamenjali na deset ali največ štirinajst dni. Drugačni pogoji veljajo, če se med spanjem precej potite. V tem primeru je priporočljivo, da posteljnino menjate vsak teden, ob tem pa lahko mimogrede posesate vzmetnice ter prevetrite vzglavnike in odeje.

Čiščenje tuš kabine, kadi in straniščne školjke

Dobro bi bilo, če bi po vsakem prhanju očistili tuš kabino ali kad, priporočljivo pa jo je vsaj enkrat na teden očistiti s kisom, ki mu primešate sodo bikarbono, ali kakšnim trgovinskim čistilom za kopalnice. Podobno velja za straniščno školjko, kjer je enotedensko čiščenje nujno. Če imate težave z vodnim kamnom, lahko sodo bikarbono natrosite kar v kotliček, školjko pa očistite s kisom. Dobro je, če pokrov in sedalo večkrat na teden očistite z razkužilom.

Sesanje

Sesalnik pri večini velja za nadležen hišni pripomoček, pa vendar je eden izmed tistih, ki čas čiščenja pošteno skrajša. Še preden se lotite sesanja, obrišite prašne površine, da prah med sesanjem ne bo letel naokoli. Kot opozarjajo strokovnjaki, bi bilo optimalno sesati dvakrat na teden. Če imate doma otroke ali hišne ljubljenčke, pa je sesanje priporočljivo celo vsak dan. V tem primeru lahko metlo črtate s seznama hišnih pripomočkov.

Čiščenje hladilnika

Čeprav nas hladilnik vsakič, ko ga odpremo, očara s svojo belino, velja za pravo žarišče bakterij. Prav tako pogosto zanemarjamo njegovo čistočo. Primerno bi ga bilo očistiti vsaj enkrat na mesec, kot odlično čistilo pa strokovnjaki priporočajo kis. Pri zamrzovalnikih tako pogosto čiščenje ni potrebno. Dovolj je, če se nanj spomnite vsakega pol leta.

Profimedia
Hladilnik velja za leglo bakterij in pogosto se zgodi, da mu posvečamo premalo pozornosti pri čiščenju. Priporočljivo ga je očistiti vsaj enkrat na mesec.

Mikrovalovna pečica

Tudi mikrovalovna pečica velja za leglo bakterij. Pri pogrevanju hrane namreč prihaja do izhlapevanja in kopičenja delcev, ki se zadržujejo na stenah pečice in jih ob vsakem ponovnem gretju dodatno pogrevamo. Priporočamo vam, da v mikrovalovno pečico vsakih 14 dni položite polovico limone ali postavite posodo z mešanico vode in kisa ter pečico segrejete za dve minuti. Paro, ki se nabere na stenah, obrišite s suho krpo, ob tem pa odstranite tudi madeže.

Preproge in tekači

Preproge sesajte tako pogosto kot stanovanje – enkrat na teden. Oziroma pogosteje, če imate doma otroke ali hišne ljubljenčke. Čiščenje z vodo in detergentom je priporočljivo na šest mesecev, če imate doma globinski sesalnik, pa to ne bo potrebno. Tekače lahko sesate enako pogosto kot preproge, še bolje pa bo, če jih boste vsaj na tri mesece oprali v pralnem stroju.

Omara z živili

Omaro z živili čistite po potrebi, vsekakor pa bodite pozorni, da se v njej ne razsuje moka, drobtine ali kaj podobnega, saj se v tem primeru tja radi naselijo molji. Enkrat letno bo dovolj, če boste iz omare zložili vse, kar ste vanjo uspeli naložiti. Preverite tudi roke uporabnosti in zavrzite, kar je neuporabno. Če so se v vašo omaro naselili molji, jo očistite s kisom in sodo bikarbono. V mošnjiček, ki ga lahko naredite iz najlonske nogavice, pa lahko nadrobite lovorjev list in ga postavite v omaro. Molji namreč ne marajo eteričnega olja lovorja in se bodo tako vaši omari na široko izognili. Ko živila ponovno pospravljate v omaro, jih smiselno razdelite po policah in uporabnosti.

Mini nasvet

Če boste v predal z živili nalomili lovorjeve liste, boste moljem, ki se radi znajdejo v moki, koruznem zdrobu in še kje, preprečili vstop. 

S triki do čistejšega stanovanja

1 Če želite odstraniti pajčevino na stropu, nikar ne opletajte z metlo ali krpo. Na tak način boste le razpihali tanke mrežice, na katerih se nabira prah. Najbolj učinkovito sredstvo je balon. Napihnite ga, naelektrite z bombažno krpo in potegnite z njim po predelih s pajčevino. S statično elektriko se bodo nanj prijele tudi najbolj skrite pajčevine. 2 Imate čudovit šopek, na njem pa ogromno prahu? Uporabite papirnato vrečko in nekaj soli. Vrečko poveznite čez cvetove, dobro pretresite – in cvetlice bodo čiste. 3 Ali je vaza izgubila svoj sijaj? Cvetlične vaze pogosto izgubijo svoj sijaj, kar je posledica stoječe vode v njih. Uporabite preprost trik, da se znebite madežev in vodnega kamna. V vazo nalijte vodo, dodajte žličko sode bikarbone in štiri jedilne žlice kisa. Pustite, da učinkuje dobro uro, vmes nekajkrat premešajte. Izperite. Vaza se bo bleščala kot nova. 4 Kaj se dogaja z gobico za čiščenje posode? Jasno, v njej se nabira kup bakterij. Kako da ne, če pa z njo drgnete posodo, polno organskih ostankov. Ste jo zamenjali pred kratkim, pa je še ne želite zavreči? Dezinficirajte jo. Najprej jo zmočite in z nje izperite ostanke hrane, nato jo ožemite in jo za minuto postavite v mikrovalovno pečico. Voda bo izparela, bakterije pa se bodo skuhale. 5 Je vaša največja nadloga čiščenje zasušene hrane s štedilnika? Na umazano mesto natresite sol, dodajte nekaj kapljic limoninega soka in počakaj pet minut. Nato obrišite z vlažno krpo. Madeži bodo izginili lažje, kot če bi uporabili smrdeč in nevaren detergent.