Prenosni računalniki

Nor bi bil, če bi dal več

Marjan Kodelja
17. 9. 2016, 13.10
Posodobljeno: 22. 12. 2023, 08.59
Deli članek:

Zaničevalno sem še nedavno gledal na prenosnike s sistemom Chrome. Kaj pa naj s podhranjeno mašino, na kateri niti Microsoftov »word« ne dela?

Google je napovedal, da bodo na prenosnikih Chrome delovale tudi aplikacije za sistem Android.

Po drugi strani pa hudič muhe žre. Dati poldrugega tisočaka za hudo zverino, katere baterija zdrži dlje od slabi dve uri, ali pa dva stotaka za kavni mlinček, katerega baterija zdrži še dlje? Ni ravno prevelika dilema –pod pogojem, da je mlinček kolikor toliko sposoben izvesti večino najnujnejšega!

Presnost sistema Chrome je tudi, da se zanj ne izplača pisati škodljivih kod, zato je varnejši.

Mrzli brez povezave v internet

Google si je sistem Chrome zamislil za prihodnost računalništva, ko bodo vsa orodja in namenski programi delovali kot storitve v internetu oziroma, kot se tudi reče, v oblaku. Po domače bi bil prenosnik neuporaben obtežilnik za papir, če vsaj nekaj zadev, kot so pisarniški programi, ne bi delovalo tudi brez povezave. Uporaba »programov« kot storitev prinese še eno prednost. Procesorska moč je na strežnikih, ne na lokalni mašini, zato ima lahko manj zmogljive, a energetsko varčnejše komponente. Od tod tudi razlog, da baterija povprečnega prenosnika Chrome zdrži dolgo in da ga prodajajo za »bagatelo«.

Z malo truda »skoraj« vse!

Da ne bo pomote. Omenjeni prenosniki se v nobenem primeru ne morejo kosati z resnimi, še manj, da bi bili zamenjava zanje. So pa primerni za tista opravila, ki jih največkrat počnemo »na poti«. Brskamo po spletu ali urejamo dokumente. Dokler je spletna storitev primerna in imamo dovolj hitro povezavo v internet, pa je možno še veliko več. Tudi bolj zahtevno urejanje fotografij in še kaj drugega, le malce je treba potrpeti in počakati. Zato pa so se v Ameriki uveljavili kot prenosniki za študente.