Privlačnost

Ženske imajo raje malo zaraščenosti

ud
15. 9. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vprašanje, s katerim se ukvarjajo brivci in vsi, povezani z nego moškega obraza, se glasi – ali imajo ženske res raje moške z brado? Avstralski znanstveniki so to dilemo končno rešili in ugotovili, da menda to sploh ne drži. Ženske imajo raje moške, ki so zaraščeni.

Ženske so videle po štiri fotografije 16 različnih moških.

Raziskavo je opravila skupina znanstvenikov Univerze v Queenslandu, Avstralija. Proučevali so kar 8500 žensk, ki so jim pokazali slike moških, ki so pobriti, zaraščeni ali pa imajo čisto pravo brado. »Vprašanje raziskave je bilo, kako brada na moškem vpliva na žensko v primerjavi dolgoročnih odnosov s kratkoročnimi,« je dejala raziskovalka Danielle Sulikowski.

Raziskava

Možje z brado so bolj privlačni kot tisti, ki so sveže pobriti. 

Ženske so si ogledale po štiri fotografije 16 različnih moških, in sicer so te prikazovale različne stopnje rasti brade. Na koncu so jih vprašali, kateri moški bi bil najbolj privlačen za kratkoročno zvezo. »Prikazali smo moške v štirih različnih fazah rasti brade. Bili so pobriti, s pet dni staro brado, z deset dni staro brado ter bradati,« je dejala Sulikowskijeva. »Zaraščenost je izkazala kot najbolj privlačna, bolj kot brade in gladka lica. Ampak možje z brado so bili obravnavani kot bolj privlačni kot tisti, ki so bili pobriti,« je dodala.

Obrazi

Raziskava je merila tudi, katera oblika obraza privlači ženske. Štiri fotografije vsakega moškega so bile digitalno izdelane, da so bili ti videti bolj ali manj možati. Podatki kažejo, da so ženskam všeč moški, ki so nekje vmes. »Rezultati niso takšni zato, ker zmeraj izberemo srednjo pot. Takšni so, ker imajo nekatere ženske rade možate, druge pa bolj ženstvene poteze obraza. Ko vse seštejemo, seveda dobimo srednji rezultat,« je povedala Sulikowskijeva.