Simulacija

Največja banka na svetu: verjetno živimo v matrici

R.T.
15. 9. 2016, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pri tem se opirajo na ugotovitve nekaterih zelo eminentnih posameznikov.

Arhiv
Kakšne bodo posledice za investicije, zaenkrat še ni jasno.

Velmožje Bank of America Merrill Lynch, divizije Bank of America in ene največjih ameriških investicijskih bank, so v torek svoje stranke z nekakšnih feljtonom obvestili, da obstaja 20- do 50-odstotna verjetnost, da živimo znotraj matrice – da je svet, ki ga dojemamo kot resničnega, zgolj simulacija. Pri tem so se opirali na ugotovitve Elona Muska, Neila deGrasseja Tysona in Nicka Bostroma.

Ja ali ne

Prihodnost v številkah

»Številni znanstveniki, filozofi in poslovni voditelji so prepričani, da obstaja 20- do 30-odstotna verjetnost, da ljudje že živijo v virtualnem svetu, ki je računalniška simulacija. /…/ Svoje domneve podpirajo s trditvijo, da se približujemo fotorealističnim 3D simulacijam, v katerih lahko istočasno sodeluje več milijonov ljudi. Upoštevaje napredek v umetni inteligenci, virtualni resničnosti in računalniško zmogljivost ni nemogoče, da so se predstavniki prihodnjih civilizacij odločili simulirati svoje prednike.«

Kar pomeni, kot ugotavljajo modre glave, da se z obstojem ne gre ubadati: ali smo v matrici ali pa ne. Če nismo, je le malo verjetno, da bi jo ustvarili; če bi jo lahko, bi jo že. In bi bili v njej.

Kakšne bodo posledice za investicije, zaenkrat še ni jasno.