Paraolimpijske igre

VIDEO: Orjak iz Bližnjega vzhoda

S.R.
15. 9. 2016, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Iranski velikan je najvišji tekmovalec na paraolimpijskih igrah v zgodovini. Za svojo državo nastopa v sedeči odbojki, Iranci pa s tem orjakom v ekipi letos odkrito ciljajo na zlato.

youtube

Morteza Mehrzad Selakjani v višino meri celih 2,46 metra in je prava atrakcija letošnjih paraolimpijskih iger v Riu.

youtube

Najvišji človek v Iranu je bil ključni mož pri zmagah iranske reprezentance na prvih dveh tekmah proti Kitajski ter Bosni in Hercegovini, pri čemer se je s sedečo odbojko začel ukvarjati šele pred petimi leti. Zaradi svoje višine je nadvse primeren za ta šport, kjer je višina mreže nastavljena na skromnih 1,15 metra in kjer je igralcem dovoljeno, da blokirajo tudi nasprotnikove začetne udarce.

»Mehrzad«, kot ga kličejo, trpi za akromegalijo, hormonskim stanjem, ki je posledica prevelikega izločanja rastnega hormona iz hipofize. Pri petnajstih si je ob padcu poškodoval še medenico, zaradi česar se mu je ustavila rast desne noge, ki je posledično 15 cm krajša od leve. Premika se le s težavo, pri hoji pa mora pogosto uporabljati tudi invalidski voziček. 

Če se Irancem v Riu uspe uvrstit v polfinale, bo imel še en razlog za veselje, saj bo to potekalo na njegov 29. rojstni dan.