Več luči za dobro počutje

Brez prave svetlobe ni prijetnega doma

mo
17. 9. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dnevi so vse krajši, in če želimo dobro videti tudi ob večerih, potrebujemo pravo umetno svetlobo. Nujno potrebujemo dobro osvetljeno delovno površino, računalniški ekran ali jedilno mizo. A za prijetno počutje potrebujemo tudi mehko svetlobo, ki ustvarja vzdušje in spremeni stanovanje v dom.

dreamstime
Tako lestenci in stenske svetilke kot stoječe lučke – s pravo izbiro so vsa svetila lahko tudi dekorativni dodatek.

Umetna svetloba v drugi polovici leta, ko je naravne svetlobe malo, v veliki meri dobrohotno vpliva na naše zdravje in počutje, pomaga nam odganjati neprijetno tesnobo in malodušje. Po drugi strani pa nas dolgotrajna močna svetloba, ki jo potrebujemo za delo in branje, utruja in nam onemogoča, da bi se sprostili.

Zato ni vseeno, koliko svetlobe imamo v prostoru, kje svetilke stojijo in kakšno svetlobo dajejo.

Arhitekt za notranje opremljanje

"Omislimo si raje več vtičnic kot premalo, da nam pozneje, ko bomo ugotovili, kje vse bi svetlobo potrebovali, ne bo treba spet razkopavati zidov." 

Kako poiščemo najboljši prostor za luči?

Da bomo svoje stanovanje osvetlili, kot je treba, vzamemo žarnico na dolgem električnem kablu in jo postavljamo na mesta, ki smo jih predvideli za namestitev svetilk. Tako preverimo, kakšen učinek bomo dosegli, če bo svetilka stala visoko ali nekoliko niže, ali bo prostor zanimivejši, če bo glavna svetilka na stropu ali bo svetila od strani, s katere višine naj prihaja svetloba ob naslanjaču za branje … Nič pa tudi ni narobe, če je v začetku prostor osvetljen le s centralno svetilko na stropu, dodatne luči pa kupujete naknadno, drugo za drugo.

Hladna ali topla svetloba?

Svetloba iz varčnih žarnic je hladna in najbolj primerna za centralno osvetljevanje prostorov in delovnih površin. Za prijetno bivalno vzdušje pa potrebujemo toplo obarvano svetlobo, ki jo dajejo halogenke in rumeno obarvane LED-sijalke. Posebno še, če imajo matirano površino in ne osvetljujejo prostora neposredno, ampak se njihova svetloba odbija od stene ali stropa, ali če njihovo svetlobo izžareva razsvetljena vitrina ali osvetljena knjižna polica.

Nizko postavljena svetilka ustvarja prijetno domačno vzdušje. Čim više pa je svetilka pritrjena, tem bolj hladno in brezosebno je vzdušje v prostoru.

V dnevni sobi

Vsi viri svetlobe naj imajo dimasta stikala, da jih boste lahko nastavljali na večjo ali manjšo jakost.

Mehko, dimasto stropno ali stensko svetilko, ki bo osvetljevala prostor, dopolnimo s posebej osvetljenimi slikami, razsvetljeno vitrino, stoječo svetilko ob kotičku za branje ali z razsvetljeno zidno nišo. Zelo zanimive učinke dosežemo z na tla postavljeno svetilko v kotu sobe, ob kateri bo naša najljubša lončnica. Da bodo naše oči pri gledanju televizije manj obremenjene, potrebujemo ob TV-sprejemniku ali ob njem svetilko z mehko indirektno svetlobo.

Jedilnica

Glavna, viseča halogenska luč nad jedilno mizo mora viseti tako visoko, da osvetljuje vso mizno površino, a ne bode v oči. Zato naj bo obešena tako, da jo lahko po potrebi dvigamo in spuščamo. V prostoru pa potrebujemo tudi indirektno svetlobo kakšne stenske svetilke, razsvetljene vitrine ali stoječe svetilke, ki bo omilila trde temno-svetle kontraste in potopila prostor v prijetno mehko svetlobo.

Spalnica

V spalnico sodijo svetilke, ki sevajo pomirjujočo svetlobo. Prostor naj osvetljujejo na rob stropa, pred garderobno omaro ali nad ogledalom nameščene reflektorske svetilke, ki jih lahko obračamo v različne smeri. Za svetlobo pri branju v postelji pa si omislimo stoječe svetilke na nočni omarici, na steno pritrjene premične svetilke alina strop obešene svetilke. Kdor rad bere dolgo v noč, medtem ko bi njegov partner rad spal, pa naj si omisli majhno LED-svetilko.