Atentati

Zlogasni KGB skušal umoriti Tita in papeža

uk
2. 9. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zloglasna ruska tajna služba KGB je imela obsežen seznam ljudi, ki so se jih hoteli znebiti. In med njimi je bil tudi jugoslovanski predsednik Josip Broz - Tito, ki pa je takoj nazaj zagrozil tudi Moskvi. Poskušali naj bi umoriti tudi papeža.

Arhiv Svet24
Josipa Broza - Tita naj bi agenti KGB poskušali umoriti kar 20-krat.

Gotovo je veliko smrtnih primerov, za katere sploh ne vemo, da so jih izvršili tajni agenti.

Posebni dokumenti Cie razkrivajo, da je imela tajna služba KGB poseben oddelek, tako imenovani 13. oddelek Direkcije za specialne naloge. Njihove glavne naloge so bili atentati vseh oseb, ki so predstavljale grožnjo Sovjetski zvezi. KGB ni le ubijal ljudi, ampak je želel z atentati pokazati vsem, da s Sovjetsko zvezo ni šale, njihove tehnike pa so sovražnikom gotovo nagnale strah v kosti.

Po nepotrjenih informacijah naj bi 13. oddelek našel odgovorne za uboj sovjetskih diplomatov v Libanonu v osemdesetih letih, ki so njihova trupla v kosih pošiljali svojcem. Oddelek 13 naj bi imel še dva pododdelka: enega za razvoj posebnih orožij, drugega za razvoj strupov in drog. In eno in drugo so s pridom uporabljali po vsem svetu. A treba je poudariti, da kljub številnim poskusom atentata na Tita jugoslovanskega predsednika preprosto niso mogli prestrašiti.

Josip Broz - Tito

Profimedia
Josip Broz - Tito, nekdanji predsednik Jugoslavije: "Prenehajte pošiljati ljudi, da bi me ubili. Če ne boste prenehali, bom jaz v Moskvo poslal svojega."

Sovjetska zveza je pričakovala, da se bo po koncu druge svetovne vojne Jugoslavija hitro priključila Sovjetski zvezi. To se seveda ni zgodilo, saj Tito ni želel popustiti Stalinu. To je slednjega precej razjezilo in po razkritih dokumentih naj bi nad Tita poslal več atentatorjev.

Glede na dokumente naj bi mu poslali nevarno bakterijo (šlo naj bi za kugo) v spreju. Ko to ni uspelo, so poslali posebno škatlo, ki bi izpustila strupeni plin. Tita naj bi poskušali ubiti kar dvajsetkrat, a je ta spregledal vsak Stalinov načrt. Na koncu je Titu prekipelo in v Moskvo je poslal telegram z naslednjimi besedami: »Prenehajte pošiljati ljudi, da bi me ubili. Če ne boste prenehali, bom jaz v Moskvo poslal svojega. Verjemite, ne bo mi treba pošiljati drugega.« Po tem naj bi 13. oddelek prenehal s poskusi atentata na Tita, če seveda dokumenti Cie držijo.

Papež Ivan Pavel II. 

Sovjetski zvezi je šlo precej v nos, ko je papež postal Poljak. Pavel II. je ostro kritiziral sovjetski režim in se tako znašel na črni listi KGB. Po nekaterih podatkih naj bi za atentatom leta 1981, ko je papeža ustrelil turški državljan Mehmet Ali Agca, stal prav KGB. Vendar pa dokumenti, ki sicer ne navajajo podrobnosti, razkrivajo, da naj bi pri KGB poskušali papeža ubiti sami, a jim je načrt spodletel.

Wikipedija
Prav tako so se želeli znebiti papeža Ivana Pavla II., ker je kritiziral Sovjetsko zvezo.

Lev Trocki

Wikipedija
Stalin se je na vsak način želel znebiti Leva Trockega, kar mu je uspelo leta 1940.

Trn v peti Stalina je bil tudi ključni igralec v boljševiškem prevzemanju Rusije, Lev Trocki. Slednji je bil glavni kandidat za prevzem Sovjetske zveze po Leninu, a se je na vrh zrinil Stalin. Trocki je ostro kritiziral novo sovjetsko oblast, zato ga je Stalin pregnal iz države. Trocki je zbežal v Mehiko, kjer ga je leta 1940 ubil španski komunistični agent.

John Wayne

Tudi slavne osebnosti niso bile varne pred 13. oddelkom. Po informacijah Cie naj bi pri KGB poskušali umoriti slavnega igralca Johna Wayna. Ta je bil velik kritik komunizma in s tem je razjezil Moskvo. Wayna je posvaril agent Cie Yakima Canutt, za katerega je John kasneje dejal, da mu je rešil življenje. John Wayne je s svojim prijateljem menda celo poskušal ujeti atentatorja in ju mučiti, da bi izdala informacije, a sta se predala sama in kasneje celo delala za Cio.

Youtube
Na črni listi se je znašel tudi igralec John Wayne.

Lev Rebet

Wikipedija
Leva Rebeta so se znebili s pomočjo cianida, izstreljenega iz pištole.

Rebet je bil ukrajinski pisatelj, ki je preživel nacistična koncentracijska taborišča, kasneje pa je postal velik nasprotnik socializma. Rebet je leta 1957 nenadoma umrl na potovanju v München. Sprva je vse kazalo na naravno smrt, nato pa je leta 1961 iz SZ prebegnil agent Bogdan Stašinski, ki je povedal, da je on ubil Rebeta s pištolo, v kateri so bili naboji s cianidom.

Georgi Markov

Agent je ubil komunističnega prebežnika Markova leta 1978 v Veliki Britaniji. Po zapisih je agent z dežnikom pičil Markova v nogo in ga tako zastrupil z ricinom. To je kasneje potrdila tudi obdukcija. Markov je umrl štiri dni po vbodu.